fbpx

Oppgave A: Hvilke konsekvenser har volden for Harald?

En av informantene til undersøkelsen «Den mannlige smerte» var som sagt Harald. Harald levde med en voldelig partner som utsatte han for vold over flere år. Under er hans beskrivelse gjengitt. Les beskrivelsen og svar deretter på spørsmålene om hvilke konsekvenser du tror volden hadde for Harald.

I starten av forholdet beskriver Harald en kjæreste som sliter psykisk, som han ønsker å hjelpe. Samtidig blir det raskt tydelig for ham at hun ikke har kontroll over seg selv. Hun kunne ha raserianfall, bedrive selvskading og fysisk vold mot Harald, spesielt etter diskusjoner eller når han hadde gjort noe hun ikke likte. Han ville ut av forholdet, men da ble det klart at hun var blitt gravid, så han fortsatte i forholdet.

Harald beskriver videre et forhold der han ble fiket til, klort opp og slått med knyttneve i ansiktet til han blødde neseblod. Kona sparket ham i skrittet og kastet harde gjenstander etter ham når hun ble sint. Hun truet ham med kniv og trakasserte ham. Han sier at han i perioder var livredd for sitt eget liv. Samtidig som hun gikk løs på ham, skadet hun også seg selv. Hun laget bråk dersom han hadde kontakt med familien sin. Han opplevde et indre kaos og var ambivalent. Han syntes synd på kona, og av hensyn til barna og storfamilien ønsket han å fortsette familielivet. Han glattet over, skjulte og forsøkte å normalisere hverdagen for barna.

Han klarte å komme ut av forholdet etter 15 år.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon