fbpx

Sosiale eksperimenter om partnervold der kjønnsrollene blir snudd


Tema Progress:


Flere nyhetsredaksjoner og organisasjoner har undersøkt om vi reagerer likt eller ulikt ettersom den som er utsatte for vold er en mann eller en kvinne. Et skuespill blir vist for et intetanende publikum på en offentlig plass, en park, en benk eller et fortau. Først utsetter en mann partneren sin for verbal og fysisk vold, og kroppsspråk og reaksjoner fra publikum blir filmet. Deretter blir rollene snudd.

Under er lenke til det mest kjente sosiale eksperimentet fra ManKind initivative, publisert i 2014. Spill av dette klippet.

De filmede reaksjonene vi ser fra publikum er ulike om det er kvinnen eller mannen i paret som er den voldsutsatte. Når kvinnen er den utsatte så er det flere som intervenerer, går bort til og ber mannen stoppe, sier de vil tilkalle politiet, og spør hvordan den utsatte har det. Filmen viser ingen slike reaksjoner nå mannen er utsatt. Da får vi se er at publikum, kvinner og menn ignorere den pågående volden, og le.

Hva sier forskningen når kjønnsrollene blir snudd?

Den viser noe av det samme.

I en eksperimentell studie av Elizabeth Bates og kolleger ble deltakerne bedt om å bedømme to identiske beskrivelser av partnervold. En gruppe fikk lese en beskrivelse der mannen var utøver og kvinnen var offer. For den andre gruppen var rollene i beskrivelsen snudd. Gruppen som leste om den mannlige voldsutøvelsen vurderte denne som mer alvorlig, og de ville med større synlighet hjelpe det kvinnelige offeret, enn gruppen som leste om den kvinnelige voldsutøvelsen.

(Notat til redaksjon: Fyll på med mer innhold fra kunnskapsgjennomgangen s. 15-17, ta resultatet her, og forklaringen på delen om kvinner som utøver vold.)

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon