fbpx
Print Friendly version of featured image

Søker informanter til fokusgruppe om menn og sykdom

I samarbeid med Oslo universitetssykehus skal Reform utvikle et lærings- og mestringstilbud for menn med helseutfordringer.

– Det er viktig å bedre menns evne til å takle sykdom, sier prosjektlederen.

Det nye prosjektet har fått tittelen «Å være mann og håndtere sykdom – en utfordring? Utvikling av et lærings- og mestringstilbud for menn».

Prosjektet er det første av sitt slag i Norge, og finansieres av midler fra ExtraStiftelsen. Prosjektets styringsgruppe hadde oppstartsmøte i forrige uke.

Færre menn oppsøker hjelp

Tross spørsmålstegnet i prosjektets tittel – det er liten tvil om at menn har særskilte utfordringer med å takle egen sykdom og langvarige helseproblemer. Langt færre menn enn kvinner søker seg til de etablerte lærings- og mestringskursene på sykehusene.

– Det er store forskjeller mellom kvinner og menn på helsefeltet. For Reform er prosjektet en flott mulighet til å undersøke nærmere hva som skal til for å få oss menn til å ta et større ansvar for helsa vår – og kanskje også leve lenger, sier prosjektleder Are Saastad.

Skal utvikle nytt kursinnhold

Prosjektet skal blant annet forsøke å finne ut om ulike mannsroller kan være en belastning for menn når de rammes av sykdom, og også når mannlige idealer kan gi ressurser for mestring. Opplegget skal prøves ut som kurs for en gruppe på 12 menn med forskjellige helseplager.

– Vi er veldig glad for samarbeidet med Lærings- og mestringssenteret i Oslo universitetssykehus, som har en helt unik kompetanse på pasientkursing, sier Are Saastad.

Ideen om prosjektet ble til i forbindelse med Reforms konferanse Uhelse – mannlighetens pris? under Mannens helseuke i juni i fjor.

Prosjektet antas å få stor verdi for utviklingen av lærings- og mestringstilbud som er mer tilpasset menn ved sykehus over hele landet.

For nærmere informasjon: Kontakt prosjektleder Are Saastad (telefon 917 24 293) eller prosjektkoordinator Anders Huuse Kartzow (telefon 926 84 958)

Les om Lærings- og mestringssenteret ved Oslo universitetssykehus

Støttet av Extrastiftelsen

Støttet av Extrastiftelsen

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon