– Mye tyder på at vår kartlegging kan være den første av sitt slag her i Norge, sier prosjektleder Danel Hammer.
Sammen med rådgiver Mali Storbækken i Reform har Hammer arbeidet med prosjektet “Incels: Menn som hater seg selv?” i to år. Prosjektet er finansiert med midler fra Stiftelsen Dam.
I prosjektet har Reform foretatt en unik analyse av fora norske incels befinner seg på, og intervjuet norske incels.
– Vi er takknemlige for den store tilliten informantene har vist oss. Vi håper å ha lyktes med å ha brukt deres innspill og tanker til å løfte menns helse på en god måte, sier Hammer.
Funnene er nå oppsummert i den omfattende rapporten Incels i Norge. En kartlegging av ensomhet og helse blant norske ‘incels.’
– Bakgrunnen for prosjektet vårt var et ønske om å finne ut mer om et ganske hypet fenomen, og hvordan unge menn som selv kaller seg incels, forstår seg selv, sin kropp og sin plass i det norske samfunnet, sier Hammer.
Det sensasjonspregede mediefokuset på fenomenet incels, både i Norge og i verden for øvrig, har i stor grad framstilt menn som kaller seg incels som farlige.
– Det er heller ikke uten grunn. Det finnes en rekke eksempler på enkeltpersoner som har utført terror, og som kan knyttes til miljøer og nettsamfunn der incels oppholder seg, sier Hammer.
Vårt inntrykk er likevel tydelig. Først og fremst er mennene vi snakket med farlige for seg selv, slår hun fast.
Som del av rapporten, er det derfor også utarbeidet seks anbefalinger om hvordan hjelpeinstanser og samfunnet bør møte denne gruppen.
Les også brosjyren Hjelpe, Ikke fordømme. Ensomhet og helse blant norske ‘incels, som lanseres parallelt med rapporten “Incels i Norge”
Rapporten og brosjyren blir presentert på et strømmet lanseringsarrangement 31. januar 2022 kl 12.. Opptak av lanseringen vil kunne ses på Facebook og YouTube i etterkant av arrangementet.