fbpx

Sjokktall om voldtekt av menn

fakta og myter om mennEn ny undersøkelse viser at så mange som 20 000 norske menn har vært utsatt for voldtekt. – Det er på tide å innse at også menn er volds- og overgrepsutsatte, og ikke bare voldsutøvere, sier Reform.

Den omfattende undersøkelsen “Vold og voldtekt i Norge” dokumenterer at rundt 1,1 % av alle norske menn har opplevd å bli voldtatt. Seniorforsker Ole Kristian Hjemdal ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), som står bak undersøkelsen, sier til NRK at det er flest menn som voldtar menn. En tredjedel av de overgrepsutsatte forteller likevel at det er kvinner som har stått bak, enten alene eller sammen med menn.

– Undersøkelsen fra NKVTS er viktig, fordi den viser en virkelighet som alt for lenge har vært skjøvet under teppet, sier Are Saastad, daglig leder i Reform.

Undersøkelsen avdekker at en tredjedel av mennene som voldtas aldri sier fra om overgrepet de er utsatt for, men lever med traumene ubearbeidet.

– Tallene på voldtatte menn er høye, men de overrasker oss ikke. I vår kontakt med menn som sliter, opplever vi at overgrepshistorier ofte innrømmes etter at mange andre historier først er fortalt. Det er knyttet mye skam til voldtekt generelt, og det gjelder ikke minst menn.

I 2011 utga Reform brosjyren “Fakta og myter om menn utsatt for vold i nære relasjoner”, der ressurssenteret satte søkelys på at menn også er ofre for vold og voldtekt.

– Det var en stor seier for fornuften da det i 2010 ble lovpålagt for krisesentrene å gi et tilbud til menn utsatt for vold. Alt tyder nå på at også voldtektsmottakene må bli langt bedre til å tilby målrettede tilbud til menn. Om nødvendig må dette sikres i form av et lovpålegg, sier Saastad.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon