fbpx

Reform lanserer banebrytende nettside om barnebøkers kjønnsinhold

Barneforskeren

En ny nordisk nettside skal gjøre det mulig å analysere hvilket kjønnsinnhold det er i bildebøkene som barna våre leser.

På oppdrag fra Nordisk Ministerråd har Reform utviklet nettsiden «Utfordrer eller bekrefter bildeboken tradisjonelle kjønnsnormer» – nordisk nettside for å fremme likestilling i barnelitteratur og barnehager. Torsdag lanseres siden, som vil være til nytte for barnehageansatte over hele Norden.

Nettsiden «Utfordrer eller bekrefter» er et resultat av et utstrakt nordisk samarbeid. Studenter og barnehagelærere fra alle de nordiske landene har analysert sitt lands bildebøker.

– Alle kjenner til Pippi, Albert Åberg, Gummi-Tarzan og Mummitrollet som karakterer som gir motstand til tradisjonelle kjønnsroller. Langt færre vet om forfattere og illustratører som har fulgt opp dette likestillingsmessige pionérarbeidet i etterkant, sier seniorrådgiver Ole B. Nordfjell ved Reform – ressurssenter for menn.

Nordfjell har hatt hovedansvaret for utvikling av nettsiden. Han legger ikke skjul på et ønske om at nye generasjoner av barn skal oppleve at bildebøkene både skal være god litteratur og være gode på likestilling.

– Da må de som skal jobbe i barnehagene lære å skille skitt fra kanel, utfyller Eivind Karlsson fra Høgskolen i Oslo og Akershus, som sammen med sine studenter har vært samarbeidspartner i prosjektet.

Hvorfor er det så få fortellinger med dyr med kvinnekjønn? Bør barnebøker vise samkjønnet kjærlighet? Leser jenter og gutter bildebøker forskjellig? I dag er det mange bøker som stryker i likestilling, ved at de rangerer barn etter kjønn, hudfarge og utseende. Særlig kommersielle bildebøker preges av tenkningen om at rosa er for jenter, lyseblått for gutter. Det krever kunnskap å gjøre seg opp en selvstendig mening om kjønn i bildebøker.

På nettsiden kan hvem som helst teste bildebøker, og fordype seg i hvordan bildebøker både kan bekrefte og utfordre tradisjonelle kjønnsnormer.

Lansering torsdag kl 12

Nettsiden lanseres offisielt torsdag 29. oktober kl. 12.00 på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Pilestredet 46, rom Apollo PA 128. Av programmet:

  • Servering av fingermat og Mozell
  • Reform ved daglig leder og ved prosjektleder orienterer om nettsiden «Utfordrer eller bekrefter».
  • Nina Waaler, prorektor for utdanning ved HiOA tar imot nettsiden på vegne av studenter og lærer som har vært med å utvikle siden.
  • Lene Ask, barnebokforfatter og illustratør forteller hvordan hun tenker om kjønnsnormer i sitt arbeid. Det kan nevnes at Ask har fått gode kritikker på bildeboka Jo og Jenny i Svømmehallen hvor hovedpersonene leker med kjønnskonvensjonene. Hun har akkurat gitt ut bildeboken Naboen er en heks sammen med Bjørn Arild Ersland.
  • Eivind Karlsson, prosjektets samarbeidspartner ved HiOA, forteller om erfaringen med å la studentene analysere bildebøker og deler tanker om fremtidig nytte av ressurssiden.
  • Varighet på lanseringen er satt til 25 minutter.
  • Arrangementet er åpent for alle.

Kontaktinformasjon

Spørsmål om nettsiden og arrangementet kan rettes til Reform – ressurssenter for menn på epostadressen post@reform.no eller telefon +47 22 34 09 50.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon