fbpx

Mannsdagen 2015: Bryr vi oss ikke når gutter utsettes for kroppspress?

Gutt i speil

Gutter utsettes for et langt større press om å oppnå perfekte kropper enn tidligere. Foto: Ung.no

Fokuset på den perfekte kroppen får alvorlige konsekvenser også for gutter. Oppmerksomheten rundt problemet er likevel langt mindre enn når det gjelder jenter. I dag markerte Reform den internasjonale Mannsdagen med et åpent og svært godt besøkt seminar med tittelen “Usynlig – og betydningsløst?”. 

Fullt hus på Litteraturhuset på Mannsdagen tyder på at temaet gutter og kroppspress engasjerer.

Mange gutter opplever et stort kroppspress, blant annet gjennom eksponeringen av perfekte, velkledde, solbrune, muskuløse gutte- og mannskropper i sosiale medier. For enkelte gutter får kroppspresset alvorlige konsekvenser i form av spiseforstyrrelser, kroppsbildeforstyrrelser og dopingbruk. Tross dette har fokuset på kroppspress mot gutter så langt vært lite, sammenliknet med interessen for kroppspress på jenter.Fullt hus på Litteraturhuset på Mannsdagen tyder på at temaet gutter og kroppspress engasjerer.

På dagens vellykkete konferanse deltok forsker Bjørn Barland fra Politihøgskolen, sentralstyremedlem Leif-Erik Sørensen i ungdomsorganisasjonen Press, leder i Stortingets SRHR-nettverk Henrik Aasheim (H), daglig leder Elin Olsen i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser og fra samme organisasjon delte også Mona Larsen sine personlige erfaringer. Seniorrådgiver Ole Bredesen Nordfjell fra Reform holdt innlegg om hva det er som fører til kroppspress mot gutter. Programmet ble avsluttet med en paneldebatt med innlegg fra salen.

Se Program for Mannsdagen 2015 – Gutter og kroppspress per 10.11.15

Møtet var svært godt besøkt, med godt over 100 deltakere, mange av dem selv ungdom.

For spørsmål om Mannsdagen og Reforms engasjement, kontakt Daniel Paul Getz på e-post eller ved å ringe 22 34 09 50.

 

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon