fbpx

Månedens mann er julenissen

Julenissen

Under en viss tvil: Reforms mann i desember er den allestedsnærværende julenissen. Stort sett utvider han gutters og menns handlingsrom.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire! Månedens mann er én som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

I desember tildeles JULENISSEN utmerkelsen Månedens Mann.

Vår begrunnelse:

Julenissen er en mann det er vanskelig å mislike. Han oppviser en rekke gode mannlige egenskaper, både ved sin ubestridelige maskulinitet og sine sterkt omsorgsfulle sider. Det styrker julenissens kandidatur at han trosser alle fordommer, og like gjerne deler ut klemmer til menn som til kvinner. Vi legger også vekt på gubbens evne til å stå på for det han tror på, år ut og år inn, uten å skjele til hva som måtte være “in” eller ikke. Slik utvider julenissen på en bemerkelsesverdig måte gutters og menns alt for snevre handlingsrom. Han viser oss at det er lov å være annerledes, omsorgsfull og en som utøver kroppskontakt med sitt eget kjønn, ikke bare på fotballbanen.

Vi er rett og slett begeistret for å ha en slik mannsfigur iblant oss.

Juryen har likevel vært en smule i tvil denne gang. Alt tyder på at julenissen har forplantet seg, og at han har en rekke nissebarn et sted i nærheten av Nordpolen. Med sin omfattende reisevirksomhet, vil juryen derfor advare mot å bruke julenissen som modell for en moderne, tilstedeværende og god far. Vi er også usikre på hans relativt gammelmodige regime med straff i form av fravær av pakker til det han kaller “slemme barn”. Vi vet at slike represalier kan sette dype spor i et lite barnesinn, som i voksen alder igjen kan føre det ut i aggresjon, utagering og rusmisbruk.

Alt i alt er spiller likevel slike innvendinger mindre rolle, enn juryens samstemte begeistring for julenissen som en inkluderende, varm og omsorgsfull mann, som alle – både kvinner og menn – uten videre faller for sjarmen til.

Juryen gratulerer, og tipser om at spjeldet er åpnet hos alle juryens medlemmer i kveld.

Vi i Reform benytter samtidig anledningen til å ønske våre samarbeidspartnere, alle menn og deres familier en riktig GOD JUL!

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Les også disse artiklene

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon