fbpx

Månedens mann: Adrian Lorentsson

Foto: Mental Helse Ungdom

Det er en forventning om at menn skal være sterke og tøffe, og ikke vise svakhet. Men det er lettere å bære ting når du vet at andre vet at du ikke har det bra, sier landsleder i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson.

Mental Helse Ungdom tar med jevne mellomrom opp gutter og unge menns situasjon. Lorentsson selv er tydelig på at det å være gutt og mann innebærer noen særskilte utfordringer.

– Det blir fort klisjéfullt, men det går på de stereotypiene vi har av hva en mann er, og hva en mann ikke skal være, sa han nylig i et intervju med p5.

I forbindelse med lanseringen av Mental Helse Ungdoms YouTube-video Si det du tenker, der målet er å sette søkelys på menns psykiske helse, satte Lorentsson ord på det mange unge gutter opplever:

– Vi snakker ikke mye om hvordan vi har det, og hva vi tenker når vi tenker det. Vi murer det inne.

Han har selv erfaringer med hvor vanskelig det kan være å si “jeg har det ikke så bra akkurat nå, jeg”.

– Å si det til en kompis, eller til foreldre, dama, kona eller typen kan være veldig vanskelig. Det vet jeg også med meg selv, sier Lorentsson, og understreker at dette gjelder mange av oss:

– Det er en forventning til at menn skal være sterke og tøffe, og skal kunne takle ting. Man skal helst ikke vise svakhet.

Han tror dette har med sosiale normer i samfunnet å gjøre. Men det er håp:

– Åpenhet må øves på. Det er som med alt annet. Jo mer man øver, jo bedre blir man. Det gjelder å begynne å snakke. Eller du kan skrive det ned, og få en kompis eller noen andre til å lese, sier Lorentsson.

Gjennom egen åpenhet – og i kraft av sin posisjon – gir Adrian Lorentsson med dette mange gutter som sliter et handlingsalternativ. Juryen er derfor samstemmig:

Utmerkelsen Månedens Mann for mars går til Adrian Lorentsson.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er en som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon