fbpx

Ukens blogg: Nakenyoga eller likestilling?

Likestilling er ikke en dragkamp mellom kvinner og menn, men et samarbeidsprosjekt der målet er at makt, muligheter og handlingsrom er uavhengig av kjønn. Vi eksisterer fordi et mannsperspektiv er sentralt for å oppnå dette.
Lina Tordsson, rådgiver på Reform, blogger om nakenyoga, selvkastrering og gråtesirkler. Det er det folk tror hun driver med på jobb.

Det verserer en rekke vrangforestillinger om hva vi faktisk driver med her på Reform. Noen tror vi driver med nakenyoga, for eksempel. Noen mistenker at vi sitter og unnskylder vår mannlighet i gråtesirkler mens vi vurderer selvkastrering. Noen mener at vi kun er en barnevogntrillegruppe for utklasserte SV’ere på pappaperm. Noen mener at vi er statsfeministenes marionetter.

Dette er selvsagt ikke sant. Det eneste som skiller oss fra andre arbeidsplasser er at vi har lengre kø til herretoalettet (kanskje fordi vi i et anfall av selvironi har fylt dette med «Traktorbladet», «Militær Historie» og «Magasinet Elg»). Men disse vrangforestillingene forteller oss hva folk der ute tror at et mannsperspektiv er.

Et mannsperspektiv starter med anerkjennelsen av at «mannen» er et kjønn, akkurat som «hvit» er en hudfarge og du snakker en dialekt selv om du kommer fra Oslo. Vi kan dermed etablere at det finnes TO kjønn. Menn og kvinner er like på noen områder, og ulike på andre. Noe handler om biologi (bare spør Harald Eia) men noe handler også om makt, muligheter og handlingsrom. Det er her vi opererer.

I noen tilfeller har menn større makt, flere muligheter og et bredere handlingsrom enn kvinner. Da er det viktig og riktig å arbeide for at strukturene skal gi kvinner like gode muligheter som menn. Men det finnes også tilfeller hvor kvinner har større makt, flere muligheter og et bredere handlingsrom enn menn. Da er det viktig og riktig å arbeide for menns rettigheter.

(Det er mange som ved dette tidspunktet vantro etterlyser eksempler på at menn blir undertrykket. Kort fortalt: Menn topper de bra statistikkene, men også de dårlige. De tjener mest, men de dør også tidligere. De får oftere bilen ved skilsmisse, men mister barna. De eier flest bedrifter, men sitter også oftere i fengsel. Og så videre.)

Det vi konkluderer med er at likestilling bør handle om både kvinner og menn. Det blir absurd å kjempe for å få kvinner inn på informatikkstudiet (90% menn), dersom man ikke synes det er like viktig å få menn inn på medisinstudiet (90% kvinner). Det blir absurd å gi kvinner like rettigheter i arbeidslivet dersom man ikke samtidig gir fedrene rett til pappapermisjon. Det er også absurd å protestere mot de kjønnsnormer som former unge jenter, uten å anerkjenne at gutter er underlagt de samme normene. Listen fortsetter.

Vi på Reform mener at de to kjønnenes samspill i samfunnet må forstås i sammenheng med hverandre. Likestilling er ikke en dragkamp mellom kvinner og menn, men et samarbeidsprosjekt der målet er at makt, muligheter og handlingsrom ikke er avhengig av kjønn. Vi eksisterer fordi et mannsperspektiv er sentralt for å oppnå dette.

Men for all del, siden vi støtter alle mulige måter å være mann på, er nakenyoga også tillatt hos oss i Akersgata 16. Bare lukk kontordøren.

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon