fbpx

Ukens blogg: «Du, jeg har en teori om kjønn…»

Hvorfor ønsker menn å fremstille seg selv som litt enkle, litt voldelige, litt dumme, litt ureflekterte, litt barnslige? Hvorfor er harselering med menn stuerent, mens harselering av kvinner er sexisme, hersketeknikk og trakassering?

Lina Tordsson, rådgiver på Reform, synes ikke menn er dumme. Hun lurer på hvorfor de tror de er det.

Mitt sosiale liv blir aldri hva det var før jeg begynte å studere og arbeide med kjønn.

Min sykepleiervenninne må se på folks utlagte tarmer på fest, min psykologkamerat må legge ut om diagnosen til Anders Behring Breivik, min førskolelærermor må alltid passe alle andres barn. Jeg misunner dem. Problemet mitt er at absolutt alle er eksperter på kjønn, i egenskap av å tilhøre et. Og at absolutt alle menn er eksperter på mannlighet. Og at det på enhver fest er én som regner med at jeg, i egenskap av å mangle Y-kromosomet, praktisk talt vil kunne skrive arbeidstimer på å høre ham fortelle om hva mannlighet er. Og at de er deprimerende enige.

«Hæ, kjønn?», begynner de gjerne. «OK, jeg har en teori om kjønn! Det kapitalistisk/reproduktive system er en byttehandel mellom menn og kvinner. Menn har penger. Kvinner har sex. Menn gir kvinner penger, kvinner gir menn tilgang til kroppene sine. Dette er ying og yang og circle og life, og alle er happy. Men nå har kvinner invadert menns arenaer, og tjener penger selv. Så nå er menn både arbeidsløse og ensomme, mens kvinner klatrer seg til toppen med lederstillinger, kvoteringsregler, penger, designvibratorer og hovedomsorgsrett i håndvesken. Er det fair? Nei! Likestillingen har gått for langt!»

Jeg er kvinne, og burde kanskje reagere på at min verdi, i denne gjøkens verdenssystem, er redusert til hva jeg har mellom beina. I stedet (kall det en yrkesskade) blir jeg sint på vegne av menn.

Festplagere, la oss ta en titt på hva dere faktisk sier om menn:

Menn er fornøyde med at deres verdi reduseres til deres inntekt. Menn har ikke noe ønske om å verdsettes for sine personlige egenskaper, tanker, drømmer, ambisjoner, vitser, karakter.
Menn klarer ikke å gi kvinner seksuell nytelse. Gjorde de det, ville jo kvinner nyte av sex, og dermed ville de ha sex for sexens egen skyld i stedet for som byttemiddel mot penger. Menn kan dermed enkelt byttes ut med noe fallosformet og batteridrevet.
Menn er fornøyde med å leve livene sine uten verken å gi eller ta imot kjærlighet. Det er kvinner også.

Det er godt mulig at Donald og Melania Trump lever denne virkeligheten. Jeg gjør det ikke. Det gjør ikke dere heller, festplagere. Dere må ikke tro at dere er sånn. Dere, og alle andre menn, er så mye mer enn det.

Jeg skulle likt å en dag forstå hvorfor menn på død og liv ønsker å fremstille seg selv som litt enkle, litt voldelige, litt for dumme til å henge opp det våte håndkleet og treffe inne i doskålen, litt ureflekterte, litt barnslige… når absolutt all erfaring tilsier at dette faller på egen urimelighet?

Mannens dumhet er en slags kollektiv hallusinasjon, som får oss kvinner til å føle oss litt bedre, og lar menn slippe unna med å ikke henge opp badehåndkleet. Facebook, twitter, til og med Outlook er fullt av vitsetegninger og fredagsvedlegg som forsterker dette inntrykket. Harselering med menn er rett og slett stuerent, mens harselering av kvinner er sexisme, hersketeknikk, trakassering, og så videre. Alt er nemlig lov så lenge det er “morsomt”. Kall meg gledesdreper (yrkesskade?) men jeg protesterer. Menn er ikke dumme. Kan vi slutte å fortelle dem at de er det?

Mennkvinner

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon