fbpx

Ukens blogg: Gutter, voldelige av natur?

“‘Gutter er voldelige av natur’ postulerer regissør Rolf Alme – og vil vise oss hvordan det arter seg – og hvordan det kan utarte” (NRK Rogaland, 26.01).

Gjermund Skaar, kampanjeleder for Hvitt Bånd, er ikke voldelig av natur. Her blogger han om myten at vold er noe eksplisitt mannlig, og om hva som egentlig skjer i stykket “Fluenes Herre”.

Vi gutter, meg inkludert, er naturlig voldelige. Det er sier i hvert fall Rolf Alme i Rogaland Teater, som nå skal vise dette på scenen. Stykket er det klassiske «Fluenes Herre», med utgangspunkt i William Goldings kultbok med samme navn. Problemet til Rogaland Teater og regissøren er selvsagt enkelt: å snakke om naturlighet, gutter og voldelighet blir rør og tull.

Boken bygger på 50-tallets frykt for ny storkrig, hvor en gjeng gutter blir evakuert fra England. Når flyet deres kræsjer på en øde øy er det kun gutter på 12-13 års alder som overlever. Boken viser hvordan guttas organiserte samvær kollapser i intriger, krangler og til slutt drap. Og (spoiler alert!) avslutningen er spesielt interessant, fordi det humane og siviliserte straks blir gjenopprettet når de blir reddet.

Undertegnede er ikke teaterkritiker, men liker god action. Likevel reagerer jeg «instinktivt» negativt på å blande inn natur i en fortelling som nettopp handler om kultur. Det ødelegger ikke bare den opprinnelige fortellingen, men det gir også gale konklusjoner.

Som leder for en kampanje mot vold mot kvinner reagerte jeg spesielt på Almes påstand om at gutter i allmennhet er «voldelige av natur». Dette er en farlig og antikvarisk forståelse av kjønn, både for menn og kvinner. Dersom gutter er voldelige av natur kan jeg jo like godt legge ned hele Hvitt Bånd, og tenke at menns vold mot kvinner, det er jo bare naturlig?

Alle skjønner at en gjeng 12-13 åringer strandet på en øde øy kan bli litt sinte. Sinne er åpenbart ikke unikt for menn, men en helt naturlig og sunn side ved mennesket. Volden, derimot, er et handlingsmønster, et usunt handlingsmønster til sinne. Dette handlingsmønsteret har det blitt grundig bevist at både kvinner og menn har. Menn og kvinner reagerer ofte forskjellig på sinne. Handler dette om natur, eller kultur? Den allmenne oppfatningen i dag er vi ikke kan snakke om at menn er mer voldelige enn kvinner, i hvert fall ikke som et resultat av gener. Derimot vet vi at mannlige verdier som kontroll, styrke, taushet ikke går godt sammen med å løse sitt eget sinne. Utsagnet fra regissøren i Stavanger bygger opp om en stereotypi om at menn er «sånn». Dette skaper ikke rom for endring av adferd.

Jeg tror ikke man trenger å se så langt for å forstå at de færreste menn er voldelige «av natur» – personlig går jeg i hvert fall ikke rundt som en tikkende testosteronfylt voldsbombe, kun holdt i sjakk av kulturen. Det er derimot noen menn som har en usunn måte å takle sinnet sitt på. DET handler om kultur. Her tror jeg vi kan hjelpe til. Ingen av guttene hadde det jo særlig fint på øya. Det har ikke voldelige menn i fastlands-Norge det heller.

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon