fbpx

Oslo bystyre vendte tommelen ned for Mannstelefonen

MannstelefonenFor første gang på over 20 år mister Mannstelefonen all støtte fra Oslo kommune. Den populære tjenesten fortsetter inntil videre, men de frivillige telefonvaktene mister sin koordinator. – Et stort tap, sier Reforms daglige leder.

Mannstelefonen drives ved hjelp av rundt 30 frivillige, og er landets eneste hjelpetelefon som tar imot henvendelser om menns særskilte problemer. Telefonen har vært i kontinuerlig drift i flere tiår, og har de fleste av disse årene også fått støtte fra sitt største nedslagsfelt – Oslo kommune, forteller Are Saastad, daglig leder i Reform.

– Vi har aldri fått mye fra kommunen. I 2013 fikk vi 140.000 kroner. Dette har likevel gjort det mulig å ansette en dyktig koordinator i en liten brøkstilling, som har tatt seg av alt det praktiske som må til for å tilrettelegge for denne viktige driften, sier Are Saastad.

På tross av iherdige forsøk på å få politikerene til å snu, valgte Oslo bystyre i forrige uke å følge byrådets budsjettinnstilling. Bare SVs og Rødts representanter stemte for å bevilge til telefonen i 2014. Resultatet er null kroner fra kommunen neste år. Are Saastad kaller dette dypt skuffende.

– Det er vanskelig å forstå at en slik lavterskel, frivillig tjeneste ikke blir prioritert i en tid da alle snakker om hvor viktig det er med nettopp frivillighet. Dette er ikke minst den nye regjeringens og deres støttespilleres melodi.

– Har politikerne virkelig tenkt at Mannstelefonen skal administreres gratis, i tillegg til alle timene som legges ned av våre frivillige i å hjelpe menn som sliter, spør Are Saastad.

Inntil videre drives Mannstelefonen som før, og holder oppe hverdager fra 17 til 20. Telefonen er også betjent i dette tidsrommet på helligdagene i jule- og nyttårshelgen – en tid da erfaringsmessig mange sliter ekstra mye. Det er i tillegg etablert forsøksdrift med en egen chattefunksjon på torsdager. Funksjonen har raskt vist seg å være populær.

Den videre driften av Mannstelefonen vil bli vurdert på nyåret, i lys av den vanskelige økonomiske situasjonen.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon