fbpx

Stor interesse for møte om minoritetsgutters situasjon

Bilde fra ferskvareseminar om minoritetsgutter 26.04.16

Rundt 50 mennesker lyttet da Monika Rosten snakket om sine funn.

Reform trakk fullt hus da forsker Monika Rosten snakket om gutter på Furuset denne uka.

Hvorfor er det minoritetsguttene som sliter, mens jentene klarer seg helt fint? På Reforms feskvareseminar tirsdag presenterte forsker ved NKVTS, Monika Rosten funn fra sin doktorgradsavhandling «Nest siste stasjon, linje 2 – Sted, tilhørighet og unge voksne i Groruddalen».

Rosten har gått tett innpå unges nærmiljøer i Groruddalen. Forskeren snakket engasjert og varmt om gutters oppvekst og nærmiljø på Furuset, der hun har utført et års feltarbeid.

Hun startet med å nyansere det noe dystre bildet av gutter og unge menn med minoritesbakgrunn avissidene ofte gir, med oppslag om frafall fra videregående skole og høye arbeidsledighetstall.

I det store bildet går det bra i utdanning og arbeidsliv, spesielt med etterkommerne. Men det er også noen tydelige kjønnsforskjeller, fastslo Rosten.

Innledningen etterlot et inntrykk av at unge menn på Furuset lever med en svært trang kjønnsrolle. En del velger å dyrke en type motidentitet,  “utlendingen” i motsetning til “de norske”, og den tøffe gangstergutten i motsetning til de flinke og ansvarlige jentene.

En av ungdommene Rosten møtte sa at han måtte velge mellom å henge med “ulvene” eller “sjiraffene” – enten å bli med i gjengen, eller forsøke å skaffe seg oversikt og å bruke et stort hjerte.

I debatten etter Rostens innledning ble det blant annet trukket fram at bildet av minoritetsguttene i Groruddalen har klare likhetstrekk med situasjonen til mange etnisk norske gutter på landsbygda, og at det ikke er nytt at det er klare sosiale forskjeller mellom gutters muligheter og valg i Oslo øst og vest. En mor med etnisk minoritetsbakgrunn pekte på at det er stort behov for at fedre i større grad stiller som rollemodeller for sine sønner.

Les Kildens omtale av Rostens avhandling her

Avhandlingen «Nest siste stasjon, linje 2 – Sted, tilhørighet og unge voksne i Groruddalen» kan bestilles ved å sende en e-post til monika.rosten@nkvts.no


Gjenværende ferskvareseminar våren 2016

Tirsdag 14. juni kl. 15.00 avholdes Reforms fjerde og siste ferskvareseminar for halvåret. Tematikken på seminaret vil være knyttet til mannshelse. Nærmere informasjon følger senere, men hold av tiden i kalenderen din!

Med ferskvareseminarene presenterer Reform hvert halvår aktuelle tema og spennende innledere. For kommende arrangementer kan du følge med på våre nettsider eller abonnere på våre arrangementer på Facebook.

Har du tips om ny kunnskap og forskning om gutter, menn og likestilling vi bør vite om eller som kan være tema på ferskvareseminaret – gi oss beskjed!

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon