fbpx
Print Friendly version of featured image

Reform ønsker alle skeive en riktig god Pride!

I dag åpner årets Oslo Pride – en tidagers feiring av LHBTI-kultur og synliggjøring av lesbiske, homofile, bifile, trans- og intersex-personer. Det blir fest, men også alvor – og et tydelig fokus på viktigheten av fortsatt å jobbe for inkludering av LHBTI-personer og mot diskriminering, hets og vold.

Massakren i Orlando forrige lørdag, der 50 mennesker ble drept på en homobar under den amerikanske Pride Month, har sjokkert og fortvilt mennesker over hele verden. I tillegg til sorgen over tapte menneskeliv, er angrepet for mange en dyster påminnelse om at kampen for LHBTI-rettigheter og inkludering på langt nær er over, verken internasjonalt eller i Norge.

Vi trenger mangfoldet

En viktig del av kampen for likestilling er å jobbe for å tydeliggjøre mangfoldet blant oss. Dette gjelder også mangfoldet innad i minoritetsgrupper og ulike gruppers ulike utfordringer. Det er i liten grad blitt løftet fram i nyhetsdekningen av Orlando-massakren at nattklubben som ble angrepet var et populært samlingssted for skeive med etnisk minoritetsbakgrunn. Flertallet av de drepte var fargede LHBT-personer, en samfunnsgruppe som er særlig utsatt for vold og diskriminering.

Solidaritet er årets tema

Det er derfor flott og betimelig at festivaltemaet for årets Oslo Pride er solidaritet. Ulike likestillingskamper henger sammen, og skal vi oppnå et tryggere og mer rettferdig samfunn, må alle med. Som Pride-arrangøren FRI/LLH Oslo og Akershus skriver: Solidaritet handler om å styrke hverandre i vårt felles arbeid for et likeverdig og fritt samfunn.

Skeiv kamp er bra for alle

I dagens samfunn er det mange – ikke minst mange gutter og menn – som rammes av fordommer fordi de ikke passer inn i de tradisjonelle båsene for maskuline verdier. Å ha et annet kjønnsuttrykk enn “normalen” er ofte grunnlag for mobbing og trakassering, også for mange som har en kjønnsidentitet som heterofile. Også derfor er kampen for LHBTI-rettigheter viktig, for mange flere enn de skeive!

Delta på arrangementene!

Vi i Reform gleder oss til å delta på flere spennende arrangementer under Pride, og oppfordrer alle våre venner – skeive og streite – til å støtte opp om Pride i en vond tid for LHBTI-miljøet. På programmet finnes det noe for alle, inkludert muligheten til å lære noe nytt under de åpne foredragene på Pride House. Her løftes temaer som LHBT-flyktninger, intersex-tematikk og hvordan være en god alliert.

Hovedproblemet er ikke hat

Reform tror at mangel på kunnskap og forståelse er langt vanligere enn ektefølt hat og homofobi. Det er også langt lettere å gjøre noe med.

Selv skal vi bruke Oslo Pride til å utvide egne horisonter – og ta oss en dans på det!

Følg Oslo Pride på Facebook og på den offisielle Oslo Pride-siden

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon