Etter flere års arbeid i prosjektet “Menn i familievernet” lanserer nå Reform en verktøykasse som skal gjøre familievernet bedre rustet til å møte menn.
Nå sendes de spesialutviklede verktøykassene ut til alle landets familievernkontorer. Dette er et viktig steg for å gjøre familievernet til et sted der menn føler seg sett og hørt utfra egne kjønnsspesifikke behov.
Et verktøy for refleksjon og dialog
Verktøykassen inneholder caser og refleksjonsoppgaver, skreddersydd for å styrke de ansattes kompetanse på kjønnsspesifikke utfordringer menn kan ha i parforhold, ved samlivsbrudd og som fedre. Prosjektet bygger på erfaringer fra Reforms tidligere arbeid, inkludert e-læringskurs for ansatte og dybdeintervjuer med menn som har vært i kontakt med familievernet.
– Vi ser at menn ofte opplever tilbudet som mindre relevant for dem som kjønn. Med denne verktøykassen ønsker vi å styrke familievernet som en likestilt tjeneste for både menn og kvinner, sier prosjektleder Ina Slaveykov i Reform.
Basert på erfaring og forskning
Kassen er resultatet av flere års arbeid med å forstå og adressere kjønnsgapet i familievernet. I 2020 var bare 33 prosent av primærklientene ved familievernkontorene menn, ifølge SSB. Tradisjonelle kjønnsroller og en oppfatning av at familievernet ikke er tilpasset menn, kan ha bidratt til dette gapet.
Som en del av verktøykassen har Reform utviklet en brosjyre for ansatte, som presenterer relevant og aktuell forskning på feltet. Brosjyren skal bidra til økt forståelse av menns kjønnsspesifikke utfordringer og styrke den faglige refleksjonen i arbeidet med par og familier.
Lansering med nasjonal rekkevidde
I løpet av januar vil alle familievernkontorene motta kassen, sammen med en brosjyre til menn som ønsker råd og støtte i krevende livssituasjoner. Målet er at både ansatte og menn som bruker tjenestene, skal oppleve økt bevissthet om og forståelse for kjønnsspesifikke behov.
Prosjektet er støttet av Bufdir og forventes å ha en positiv effekt ikke bare for familievernet, men også for menn, kvinner og barn som er i kontakt med tjenesten.
– Når vi inkluderer menn mer aktivt, bidrar vi til økt likestilling i familiene og bedre familieliv for barna, avslutter Slaveykov.