fbpx

Oslo i mangfoldets tegn

Reform gratulerer LLH – landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner med fantastisk flotte Oslo Pride. Det er også grunn til å feire at bystyret i Oslo nylig vedtok en viktig handlingsplan om kjønnsmangfold. Reform bidro til det gode resultatet.

Oslo Pride er ti dager med feiring av frihet og mangfold, fest, debatt, kunst og kultur. Priden er en av Europas største festivaler av slitt slag, og setter sitt tydelige preg på hovedstaden. I morgen, lørdag, går det som for mange er det store høydepunktet – Oslo Pride Parade – av stabelen. Paraden er den største folkefesten i Oslo nest etter 17. mai.

Paraden starter i krysset ved Platous gate og Grønlandsleiret. Fra og med klokken 12.00 er det oppstilling. Avmarsj er satt til klokken 13.00. Møt opp!

Les alt om Oslo Pride

Vi benytter anledningen til å også gratulere bystyret i Oslo, som nylig vedtok en handlingsplan om kjønnsmangfold for byen – enstemmig. Målet med handlingsplanen er “å øke respekten for kjønnsmangfold i Oslos befolkning, skape større trygghet for seksuelle minoriteter og øke kompetansen på området blant kommunens ansatte”.

– Oslo skal bli en by for han, hun og hen

I arbeidet med planen har byrådet i Oslo samarbeidet tett med LLH, men det har også vært åpnet for bred deltakelse og innspill. Reform har deltatt aktivt i dette arbeidet.

Viktig utvidelse av handlingsplanen

Reform har spilt inn – og fått med – dette viktige avsnittet i handlingsplanen:

«Også heterofile kan oppleve at deres væremåte ikke samsvarer med det heteronormative. Dette rammer for eksempel unge gutter og jenter som utsettes for mobbing og trakassering fordi de ikke oppfører seg som det forventes av dem.»

Også heterofile rammes av trange rammer

– Det er viktig at en handlingsplan for kjønnsmangfold også omfatter heterofile som kler og ter seg på en annen måte enn det som anses normalt. Særlig viktig er dette for barn og unge. Gutter som ikke er macho nok i guttegjengen eller klassen blir lett utsatt for mobbing. “Homo” benyttes som et skjellsord. Det er på tide å ta oppgjør med dette, sier daglig leder i Reform, Are Saastad.

– Handlingsplanen i Oslo er blitt en plan for bedrete livsvilkår, ikke bare for seksuelle minoriteter, men faktisk for det store flertallet. Vi har alle nytte av større handlingsrom i våre liv, og i særlig grad gjelder det gutter og menn.

Les Stolte Oslo – handlingsplan for likeverd og frihet, uavhengig av kjønnsuttrykk, kjønnsuttrykk og seksuell orientering

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon