fbpx
Print Friendly version of featured image

Reform setter mestring av alvorlig sykdom i fokus under Mannens Helseuke

Reforms utgave av den internasjonale Mannens Helseuke fra 12. til 18. juni har i år slagordet «Ta vare på helsa di, mann!». I korte filmer på Facebook og YouTube får vi møte menn med ulike, alvorlige diagnoser. Alle har mestret dype kriser. Det er vel verdt å lytte til de verdifulle rådene som gis til andre menn som kommer i samme situasjon.

Mandag 12. juni lanserer vi filmen med Rooy (38), som har slitt med spiseforsyrrelser i store deler av livet sitt. I filmen forteller Rooy om hvordan det er å være mann med denne lidelsen. Han deler ikke minst tips og erfaringer med gutter og menn i samme situasjon.

Se Rooy på Facebook
Se Rooy på YouTube

I dagene som kommer vil du få møte Lasse (tirsdag), Thomas (onsdag) og Stig (torsdag), før de alle går sammen og gir deg sine råd på fredag.

Article in English about Reform’s Take Care of Yourself, Man Campaign

Hvorfor en egen helseuke for menn?

Allerede i 2007 benyttet Reform – ressurssenter for menn Mannens Helseuke i juni som anledning til å sette menns helse på dagsordenen. Fra 2013 har vi markert uka med årlige arrangementer.

Mannens Helseuke er viktig fordi menn ofte er undervurdert av menn selv. Helsevesenet ser ofte heller ikke menn som kjønn. Menn lever i gjennomsnitt rundt fire år kortere enn kvinner, og mange har liv preget av usunn livsstil, mye risikotakning og lite oppmerksomhet om kroppslige plager.

For Reform, som landets eneste ressurssenter for gutter og menn, er det en viktig oppgave å arbeide for å bedre og forlenge menns liv.

Vi ønsker å få fram personlige erfaringer og synliggjøre menns helse. Samtidig er det et mål å støtte menn i at det ikke er noen skam å oppsøke hjelp, eller å ta vare på helsa si.

Det er bokstavelig talt livsnødvendig.

Hvordan startet det?

Mannens Helseuke blir hvert år arrangert mange steder i verden for å rette fokus mot menns helse.

I tillegg til å informere om hva som kan gjøres for å forbedre gutter og mens helse, blir det i en rekke land tilbudt gratis helsehjelp til gutter og menn som ellers ikke ville fått det.

Det hele ble startet av Kongressen i USA i 1994, for å øke bevisstheten rundt forebyggende helsetiltak og for lettere å kunne oppdage sykdom blant menn. For å forebygge er det nødvendig at offentligheten er bevisst problemstillingen. Helseuka bidro til at flere fikk informasjon, og ble oppsummert som vellykket.

Siden 1994 har flere amerikanske delstater markert uka. Helseuka har også spredt seg til stadig flere land. En typisk Mannens Helseuke inneholder opplæring i ulike sykdommer og psykiske problemer, gratis helsetilbud og ulike foredrag.

Den første konferansen om menns helse ble arrangert i Wien i 2001. Arrangør var Men’s Health Network (MHN).  Et av MNHs mål var å etablere et globalt nettverk for helseaktivister som ville være med å spre ordet om en helseuke for menn. Dette ble godt mottatt, og på konferansen året etter møttes flere av lederne i de største organisasjonene for menns helse.

Her ble det enighet om at en internasjonale Mannens Helseuke skulle arrangeres hvert år til samme tid – det vil si den andre uka av juni.

Ta vare på helsa di, mann!

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon