fbpx

Mannens helseuke 2015: Lunsjsamtale med Thorvald Steen om maskulinitet, sykdom og selvskading

Foto: Per Maning

Tirsdag 16. juni fra kl 13 til 14.30 inviterer Reform til en lunsjsamtale med forfatteren Thorvald Steen. Samtalen vil kretse om temaer knyttet til menns ofte ekstreme vilje til å begå risikofylte handlinger, noe Steen også har skrevet om i en rekke historiske og personlige romaner.

Arrangementet avholdes i forbindelse med Mannens helseuke 2015 – internasjonalt kjent som Men’s Health Week – og finner sted i Reforms lokaler i Akersgata 16.

Under årets helseuke setter Reform fokus på ekstrematferd, risikotaking og brå død – fenomener som i langt større grad gjelder for menn enn kvinner. Det er ingen tvil om at slik atferd forkorter mange menmh_logons liv. Hva kommer dette av? Er denne formen for mannlighet noe nytt – eller har maskulinitet uløselig vært knyttet til risiko til alle tider?

Forfatteren Thorvald Steen har skrevet en rekke historiske romaner der han har tatt for seg helteskikkelser som Sigurd Jorsalfar, Snorre Sturlason og Rikard Løvehjerte. I høst kommer det en ny historisk roman fra hans hånd, med Aleksander den Store som gjennomgangsfigur. Dette er menn som oppnådde mye, men som også – som Steen viser oss – til dels levde meget ekstremt.

Thorvald Steen har også utgitt en sterkt selvbiografisk romantrilogi, om en gutt som rammes av muskelsykdom og senere lever med sykdommen både som voksen og som gammel. Steens bøker handler om risiko, sykdom og død, men også om sårbarhet og kreativitet. For er det kanskje slik at virkelig kreative mennesker også bærer på en stor porsjon selvdestruktive krefter? Er dette muligens ikke så motsetningsfulle størrelser som vi tror?

Alt dette vil bli berørt i Reforms lunsjsamtale, der Thorvald Steen tar seg tid til en lang prat med Reforms daglige leder, Are Saastad.

I  tillegg til samtalen, serveres også en enkel lunsj. Arrangementet er gratis, men vi har bare plass til 30 mennesker hos oss. Påmelding foretas derfor etter “først til mølla”-prinsippet.

Send en epost med din påmelding til registrering@reform.no

Velkommen!

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon