fbpx

Månedens mann: Tom Neuwirth/Conchita Wurst

Foto: Eurovision.com

Foto: Eurovision.com

Reform tildeler vår utmerkelse Månedens mann for mai til Tom Neuwirth. Neuwirth har via sitt alter ego – Grand Prix-vinneren Conchita Wurst – bidratt solid til å utvide forestillingen om hva en mann kan og ikke kan være.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire! Månedens mann er én som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge. 

Reforms jury har denne gangen valgt å kikke litt utenfor Norge. Vi mener Conchita Wurst (som sivilt altså heter Tom Neuwirth) gjennom sin opptreden i Eurovision Song Contest, på en overbevisende måte har demonstrert et kjønnsmessig handlingsalternativ for mange titalls millioner mennesker i Europa. Ved å utfordre de tradisjonelle kjønnsuttrykkene kvinnelighet og mannlighet viser Neuwirth at grensene ikke behøver å være så rigide som vi er opplært til å tro. Mange unge sliter nettopp med å tilpasse seg kjønnsstereotypiene som tradisjonen pålegger dem, og lever derfor mindre lykkelige liv enn de kunne ha gjort. Homofobe holdninger kan dessuten føre med seg hat, trakassering og vold. Vi tror dette best bekjempes ved å vise at handlingsalternativene finnes, og at disse får allmenn aksept.

Slik er Tom Neuwirths/Conchita Wursts førsteplass i Eurovision Song Contest et flott forbilde for unge gutter og jenter i hele Europa. Han/hun setter rett og slett en ny standard for hva som er “innenfor”.

I mai går derfor utmerkelsen Månedens Mann til både Tom Neuwirth – og Conchita Wurst!

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon