fbpx

Månedens mann: Ståle Gerhardsen

Ståle Gerhardsen

Ståle Gerhardsen. Foto: Ståle Gerhardsen

Ståle Gerhardsen tok pappaperm med minstemann og delte siden erfaringene i tegneserieformat på Instagram. Vi trenger menn som fronter et aktivt og deltakende farskap – særlig i en tid da fedres uttak av foreldrepermisjonen synker. Vi utnevner derfor Ståle til Månedens mann.  

Nylig kunne Bergens Tidende fortelle om tobarnsfaren Ståle Gerhardsen, som tegnedokumenterte sin opplevelse av pappapermen – og deretter delte bildene på Instagram. «Det er helt fantastisk, men det er hektisk», sa Ståle til avisa om tiden i pappaperm.

Under hashtagen #pappapermtegninger har Ståle publisert tegninger som viser permisjonslivets virkelighet og fulle følelsesspekter; lange våkenetter, masse søl, angst, glede, knallhardt arbeid og bunnløs kjærlighet. Med humor og bitende realisme knuser Ståle den populære forestillingen om at pappapermen egentlig er en slags utvidet ferie som involverer jevnlige turer på fotballpuben med kompiser.

Pappalivet

Med humor og bitende realisme knuser Ståle Gerhardsen myten om at pappapermen er en utvidet ferie.

I november publiserte NAV tall som tyder på at mange norske fedre kjenner seg presset til å ta ut mindre foreldrepermisjon. Etter at regjeringen kuttet fedrekvoten fra 14 til 10 uker, har fedrenes permisjonsuttak sunket drastisk. Det er nå bare 34 prosent av fedrene som tar ut mer enn ti ukers perm, mot 44 prosent i fjor. NAV spår at stadig flere menn vil ta ut mindre perm.

Fortsatt møter norske menn forventninger om at de skal prioritere jobben framfor familien og at permisjonstiden er best ivaretatt av mor. En lengre fedrekvote gir gutta mer albuerom i møte med arbeidspress og sosiale normer, og gjør det lettere å velge tid med barna. Gjennom Instagram-delingene sine viser Ståle Gerhardsen at menn er høyst kapable foreldre med mye å gi – og at pappapermen gir mye tilbake.

Vi synes Ståle er en flott rollemodell for aktivt farskap og vi håper han inspirerer andre fedre til å ta en god og lang foreldrepermisjon! Utmerkelsen Månedens mann for desember går derfor til Ståle Gerhardsen.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er en som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Se også Bergens Tidendes artikkel om Ståle, eller sjekk ut pappapermtegningene på Ståles Instagram: @kreativoli

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon