fbpx

Månedens mann: Rolf-Bjørn Andersen

 

Rolf-Bjørn Andersen tør der andre tier. Foto: Tomy Hoang

Rolf-Bjørn Andersen tør der mange andre tier når han snakker om prostatakreftens betydning for mannens seksualitet. Foto: Tomy Hoang

Månedens mann er Rolf-Bjørn Andersen. Andersen får utmerkelsen for sin modige åpenhet om prostatakreft, og kreftens effekter.

Juni har stått i mannens helse-tegnet for Reform. I forbindelse med vår konferanse “Uhelse – mannlighetens pris?” ble Månedens mann-juryen særlig berørt av én av innlederne; styreleder for Prostatakreftforeningen i Norge, Rolf-Bjørn Andersen.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn. Det oppdages knapt 4.000 nye tilfeller i Norge hvert år. Risikoen for å dø av prostatakreft er ca. 3% – det vil si at de fleste som får sykdommen ikke dør av den. Det er mindre kjent at mange får forandret livet sitt ganske radikalt etter å ha gjennomgått behandling for kreften. Det gjelder særlig seksuallivet.

Rolf-Bjørn Andersen formidler på en svært åpenhjertig måte ikke bare om kreften han selv er blitt rammet av, men også hva slags følger den har fått for ham. Likefram og ujålete gjør Andersen seg til talsperson for mange. Det er viktig fordi det ser ut til at det er langt fram til at menn som rammes av prostatakreft innrømmes en åpenbart rettferdig rett til støtte til ereksjonsfremmende legemidler. Dette er midler som ofte er påkrevet for å kunne leve et normalt samliv etter behandling.

Vi tror Andersens personlige åpenhet baner vei for en bedre offentlig samtale om den krefttypen som rammer menn hyppigst. Hans eksempel vil kunne endre både tabu og fordommer, og bane vei for bedre hjelp til dem som blir rammet.

I juni går derfor utmerkelsen Månedens Mann til Rolf-Bjørn Andersen!

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire! Månedens mann er én som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge. 

 

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon