fbpx

Månedens mann: Fabian Stang

Fabian Stang

Det er prisverdig i seg selv at Fabian Stang nylig markerte seg mot voldtekt blant russen. Offeret har aldri skyld, slo han fast. Det har stor betydning at Oslo-ordføreren samtidig sto fram med overgrepet han selv har båret på siden han var 14.

Det koster å stå fram med historier om vold og overgrep. At kjente mennesker gjør dette, har stor betydning for mange. Da Fabian Stang nylig fortalte VG om overgrepet han ble utsatt for av en mannlig tillitsperson i oppveksten, ga han samtidig støtte til gutter og menn som har vært utsatt for det samme.

Stang fortalte at hadde han båret på den dystre hemmeligheten i 45 år – uten at en gang hans aller nærmeste hadde visst om det. Historien ble kjent i forbindelse med et intervju der han markerte seg mot voldtekt begått i russetiden.

– Jeg forteller dette fordi jeg håper at guttene som nå skal feire russetiden sin får større innsikt i hvor mye skade et overgrep kan medføre, sa Stang til VG.

– Vi har jo den forskrudde idé om at jentene har noe av ansvaret dersom de blir voldtatt. Det er fullstendig uakseptabelt. Jenter har lov til å gå hvor de vil, når de vil, og være så fulle de vil, uten at de skal holdes ansvarlige for at gutter voldtar dem, sa Stang, og la til: – Det er kun én ansvarlig i en overgrepssak, og det er overgriperen.

Stang ble utsatt for et overgrep lik det den såkalte “Lommemannen” gjorde seg skyldig i overfor et sekstitall gutter. Han understreket hvor viktig det er å varsle fra om og anmelde overgrep. Dette øker muligheten for at overgriperen blir tatt og ikke kan gå løs på flere.

– Dessuten gir det også offeret bedre forutsetninger til å få hjelp til å bearbeide sine egne følelser, sa Stang.

Ved dette har ordføreren i Oslo gitt stemme til gutter og menn som har opplevd det samme. Han har samtidig vist dem et handlingsalternativ, slik at de selv kan betro seg til noen mens de fortsatt er unge.

Fabian Stang har også tidligere vist stort personlig mot ved å fortelle om sin egen angst og depresjon – også dette et område med mye tabu og fortielse knyttet til seg. Vi har dessuten med glede lagt merke til at Stang ved flere anledninger har fremmet et aktivt farskap, og viktigheten av at menn går inn inn i rollen som fedre både for dem selv og for barna deres.

Når vi legger til at Stang også har vist ekte og godt formulert engasjement for retten til å være homofil, så er det ikke tvil i Reforms jury:

Utmerkelsen Månedens Mann for juni går til Fabian Stang.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er en som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon