fbpx

Ukens Blogg: Den vonde kjærligheten

Det svartna for meg, og jeg fika til henne. Da dro hun. Vi vet at kjærestevold er et problem i Norge, og at de unge er betydelig mer eksponert enn eldre. Nå skal vi hjelpe unge gutter og jenter til å få bedre kjæresteforhold.

Bjørn Løvland, rådgiver og terapeut, blogger om kjærestevold

Etter å ha jobbet i en årrekke som terapeut blant annet på Reforms sinnemestringstilbud, har jeg lært at voldsproblemet for mange ikke oppstod da de passerte 40. Det kommer tydelig frem at dette er et mønster de har hatt i tidligere forhold, kanskje helt tilbake til det første kjæresteforholdet. For noen har utageringen muligens blitt grovere etter hvert som årene og forholdene har gått. Imidlertid har jeg også erfart at fordi det er gått så mange år der voldelige handlinger har fått etablert seg og blitt et mønster, tar det lang tid å få til atferdsendring. Andre erfaringer er at de som utøver vold ofte har en snever definisjon av voldsbegrepet og at de har mangelfull kunnskap om voldens konsekvenser.
Dama gjorde det slutt med meg i forrige uke. Hun sa hun følte seg kontrollert. Jeg skjønner det ikke. Jeg var vel litt småsjalu, men er ikke alle det? En gang, når hun var på toalettet, fikk hun en sms. Jeg hørte det, for telefonen lå igjen på stuebordet. Jeg merka jeg fikk vondt i magen. Tenkte at det sikkert var exen hun fikk en melding fra. Når hun kom inn i stua igjen var jeg sur. Skikkelig forbanna. Jeg kjefta på henne, kalte henne stygge ting. Hun ble lei seg og begynte å gråte. Da svartna det for meg, og jeg fika til henne. Da dro hun. Etterpå angret jeg masse. Har sendt mange meldinger der jeg har bedt henne om unnskyld. Men hun svarer ikke.
Omtrent dette sa en ung mann til meg etter et foredrag jeg i samarbeid med Oslo krisesenter holdt på en videregående skole i Oslo. Han kom bort til meg etter at vi var ferdige. Uttrykte fortvilelse og ønsket noen å prate med. Han sa han gjerne skulle unngått å bli sjalu. Og han ville gjerne visst mer om det å være i et kjæresteforhold.
Reform har gjennomført forebyggende tiltak mot kjærestevold tidligere. Vi har samarbeidet med Oslo krisesenter, politiet og konfliktrådet, og tiltakene har hatt fokus på på å øke bevisstgjøringen om vold, øke kunnskapen om konsekvensene av vold, lære hva som kjennetegner voldelige forhold, og lære hvordan man kan gripe inn for å stanse vold. Ungdommene som deltok oppga nytteverdien som svært høy. De etterspurte også samtaletilbud, både individuelt og i grupper, for å kunne prate om egne voldserfaringer og få enda mer kunnskap om vold.

Reform har nå fått midler til å gjøre nettopp dette. Vi skal både formidle kunnskap om vold, og legge opp til samtaler. I gruppesamtalene skal vi, gjennom undervisning og ufarlige refleksjonssamtaler, skape bevisstgjøring om viktige elementer i parforhold: hva vil det si å være mann, viktige verdier i et kjæresteforhold, vold og overgrep, følelser (med særlig vekt på forelskelse og kjærlighetssorg), kommunikasjon og sex. I enkeltsamtalene skal vi snakke med gutter og yngre menn som enten har utøvet vold i kjæresteforhold eller står i faresonen for å gjøre dette ved at de f.eks. er sjalu, har sterke kontrollbehov osv. Hensikten er å få til atferdsendring eller å forebygge ny vold.
Vi vet at kjærestevold er et omfattende problem i Norge, og at de unge er betydelig mer eksponert for vold enn eldre. Nå skal vi hjelpe unge gutter og jenter til å få bedre kjæresteforhold. Vi mener også at forebygging av kjærestevold også vil redusere risikoen for vold i parforhold når man blir eldre. Tiltakene vi setter igang nå kan med andre ord vare livet ut.

Vil du vite mer om kjærestevold? Artikkelen Unge utsettes for kjærestevold i VG viser at både kvinner og menn er utsatt, og i Dagbladets Vær på vakt mot kjærestevold estimeres tallene til 12% for jenter og 5% for gutter.

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon