fbpx

Daniels blogg: Ufrivillig barnløse menn

Getz, Daniel-webFør jeg begynte å jobbe hos Reform hadde jeg ikke reflektert så mye over at menn også kan være ufrivillige barnløse. Jeg har alltid tenkt på det som en “kvinnesak”, skriver rådgiver – og nybakt pappa – Daniel Paul Getz.

Det å tenke at den biologiske klokken går har vel ikke direkte vært et tema vi har pratet mye om blant kompisene. Temaet har mer vært at vi ikke ønsker å være gamle når vi blir fedre.

Når jeg likevel prøver og snakke med de kameratene mine som i dag ikke har barn om deres tanker rundt farskap, så viser det seg at alle som én ønsker barn, familie og en partner å dele hverdagen med.

Selv har jeg lenge vært den i kompisgjengen som har vært mest opptatt av barn. Dette kan jeg direkte relatere til en særdeles dårlig spøk jeg ble utsatt for i et tidlig forhold, i starten av tyveårene. Min daværende partner fant ut at hun ville se hvordan jeg reagerte om hun sa hun var gravid. Jeg husker fortsatt alle tankene som svirret rundt. Jeg husker at jeg var mest opptatt hva hun ønsket, men at jeg også tenkte; jippi, dette får vi til!

Spøken ble avslørt etter kort tid. For meg var det som en evighet.

Etter den dagen har jeg tenkt at så lenge jeg har sex, så er jeg også klar for å bli pappa. Prevensjon kan svikte, fornuft like så. Heller ikke tanken på å være bonuspappa har vært skremmende, om det skulle bli tilfelle.

Jeg har i perioder tullet med å bare få barn med ei venninne, for kjærligheten lot vente på seg. Men det ble med tullet.

Barn var tema, ønske om å bli far var uttalt. Jeg har aldri tenkt at dette var noe stakkarslig eller noe rart. Det er nok likevel ikke noe gutter flest prater så mye om. Det er liksom forbeholdt damene å bli verpesjuke.

Når man vet at menn uten familie lever langt kortere enn de med, og at de lever med dårlige helse og livskvalitet, så er det kanskje på tide at vi gutta begynner å prate om barn, farskap og familie?

Hvis du trenger et sted å starte, så kan du for eksempel ringe Mannstelefonen mandag til fredag mellom klokken 17 og 20.

 

Se også Aftensposten oppslag Flere menn under 45 år er barnløse

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Les også disse artiklene

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon