fbpx
Print Friendly version of featured image

Sofasamtale: Pappas hemmelighet. En bok om overgrep mot menn

Strømmet sofasamtale

Sted:

Strømmet arrangement på nett (Facebook)

Dette arrangementet er gjennomført.

16. september 2020

15:00 - 16:00

Google Calendar iCal

40 år etter at han ble misbrukt, forteller faren om de seksuelle overgrepene han ble utsatt for som barn. Datteren Vilde Bratland Hansen blir tvunget til å se sin barndom og sitt forhold til pappa med nye øyne. Hun forstår nå hvorfor depresjon og uro preget stemningen i heimen, og at han ba henne ta seg sammen når ting var vanskelig. Overdreven trening og anoreksi ble en strategi for dem begge for å takle livets utfordringer.

Forfatter Vilde Bratland Hansen. Foto: Stein Bjørge

Overgrepsutsatte menn er et tema som fremdeles er forbundet med skam, men hvorfor tok det så lang tid før han fortalte om sine problemer? Unngår vi å snakke om det som er vanskelig, for å skåne våre nærmeste?

Pappas hemmelighet er en sterk og personlig fortelling om hvordan overgrep kan påvirke en hel familie, ikke bare offeret. Boken er også en historie om å mestre livet, på tross av traumene man er blitt påført. Den skildrer en far og en datter som med tiden har utviklet et helt spesielt bånd – fordi de valgte åpenhet.

Teksten over er hentet fra forlagets omtale av den viktige og velskrevne dokumentarboka «Pappas hemmelighet» (Res Publica, 2020). Boka ble lansert i august, og den har allerede mottatt gode omtaler.

Som del av vår nye sofasamtaleserie, er vi i Reform denne gangen glade for å få besøk av forfatter Vilde Bratland Hansen, for å be henne fortelle om hvorfor og hvordan denne boka ble til. Hvordan har det vært å være barn av og pårørende til en sterk og god far, som etter hvert viste seg å bære på en tung og ødeleggende hemmelighet?

I den grønne sofaen sitter også forfatterens far, Odd Werner Hansen, som selvsagt har vært avgjørende for at denne viktige historien er kommet på trykk. Det er særlig interessant for oss å høre med ham hvordan det å være mann, familiefar og overgrepsutsatt i det hele lot seg gjøre. Hvordan var det å leve med tausheten og presset? Og hva var det som gjorde det mulig å til slutt fortelle om de traumatiske overgrepene?

Endelig deltar Jarle Holseter fra organisasjonen Utsattmann.no i sofasamtalen. Hans organisasjon samler menn som har til felles å ha opplevd overgrep i barndommen. Men er Odd Werners historie egentlig typisk for menn i hans situasjon? Og hvordan gir overgrep seg vanligvis uttrykk – og hva skjer når de forties?

Panelsamtalen ledes av Are Saastad, daglig leder i Reform, og samtalen strømmes direkte på Facebook.

> Gå til Facebook-arangementet og meld din interesse for å følge sofasamtalen direkte
> Les om og kjøp «Pappas hemmelighet» via forlagets nettsider

Les også disse artiklene

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon