fbpx
Print Friendly version of featured image

Sofasamtale: Pappas hemmelighet. En bok om overgrep mot menn

Strømmet sofasamtale

Sted:

Strømmet arrangement på nett (Facebook)

Dette arrangementet er gjennomført.

16. september 2020

15:00 - 16:00

Google Calendar iCal

40 år etter at han ble misbrukt, forteller faren om de seksuelle overgrepene han ble utsatt for som barn. Datteren Vilde Bratland Hansen blir tvunget til å se sin barndom og sitt forhold til pappa med nye øyne. Hun forstår nå hvorfor depresjon og uro preget stemningen i heimen, og at han ba henne ta seg sammen når ting var vanskelig. Overdreven trening og anoreksi ble en strategi for dem begge for å takle livets utfordringer.

Forfatter Vilde Bratland Hansen. Foto: Stein Bjørge

Overgrepsutsatte menn er et tema som fremdeles er forbundet med skam, men hvorfor tok det så lang tid før han fortalte om sine problemer? Unngår vi å snakke om det som er vanskelig, for å skåne våre nærmeste?

Pappas hemmelighet er en sterk og personlig fortelling om hvordan overgrep kan påvirke en hel familie, ikke bare offeret. Boken er også en historie om å mestre livet, på tross av traumene man er blitt påført. Den skildrer en far og en datter som med tiden har utviklet et helt spesielt bånd – fordi de valgte åpenhet.

Teksten over er hentet fra forlagets omtale av den viktige og velskrevne dokumentarboka “Pappas hemmelighet” (Res Publica, 2020). Boka ble lansert i august, og den har allerede mottatt gode omtaler.

Som del av vår nye sofasamtaleserie, er vi i Reform denne gangen glade for å få besøk av forfatter Vilde Bratland Hansen, for å be henne fortelle om hvorfor og hvordan denne boka ble til. Hvordan har det vært å være barn av og pårørende til en sterk og god far, som etter hvert viste seg å bære på en tung og ødeleggende hemmelighet?

I den grønne sofaen sitter også forfatterens far, Odd Werner Hansen, som selvsagt har vært avgjørende for at denne viktige historien er kommet på trykk. Det er særlig interessant for oss å høre med ham hvordan det å være mann, familiefar og overgrepsutsatt i det hele lot seg gjøre. Hvordan var det å leve med tausheten og presset? Og hva var det som gjorde det mulig å til slutt fortelle om de traumatiske overgrepene?

Endelig deltar Jarle Holseter fra organisasjonen Utsattmann.no i sofasamtalen. Hans organisasjon samler menn som har til felles å ha opplevd overgrep i barndommen. Men er Odd Werners historie egentlig typisk for menn i hans situasjon? Og hvordan gir overgrep seg vanligvis uttrykk – og hva skjer når de forties?

Panelsamtalen ledes av Are Saastad, daglig leder i Reform, og samtalen strømmes direkte på Facebook.

> Gå til Facebook-arangementet og meld din interesse for å følge sofasamtalen direkte
> Les om og kjøp “Pappas hemmelighet” via forlagets nettsider

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon