fbpx
Print Friendly version of featured image

Discovery legitimerer voldtekt

Foto: Discovery

I Dagbladet nylig slo Camilla Fors-Falkeng alarm om Discovery-programmet «Ex on the Beach». Hun viste til en situasjon i realityserien, der to jenter presser seg til sex med en gutt, uten at produksjonsselskapet griper inn – men tvert om gjør dette til TV-underholdning.

Fors-Falkeng treffer spikeren på hodet når hun spør om en liknende situasjon, der jentene hadde vært gutter, og gutten en jente, på noen måte kunne vært presentert som underholdning: «Tenk om det var to mannlige deltakere som la seg over en av kvinnene? Presser seg på henne, beføler henne og fortsetter selv om hun gjentatte ganger sier nei? Jeg tipper mange ville sagt seksuell trakassering, anmeld dem!»

Til Fors-Falkengs betimelige innlegg avleverer Hanne McBride, som er mediesjef i Discovery Networks Norway, dette svaret: «Vurderingen som ble tatt underveis, var å avvente og se om situasjonen eventuelt eskalerte. Vurderingen om å sende hendelsen på TV, blir tatt etter å ha sett hvordan resten av kvelden og neste dag utspiller seg. Kvinnene beklager sin oppførsel neste morgen. Unnskyldningene blir akseptert, og de tre er fortsatt venner.»

McBride hevder videre at å kalle gutten for et overgrepsoffer, er «å frata begrepet sin verdi».

Mediesjef i Discovery Networks Norway, Hanne McBride vet åpenbart ikke hva en voldtekt er. Foto: Discovery

Det er på sin plass å minne McBride om Straffelovens definisjon av voldtekt. Det er «å skaffe seg seksuell omgang enten fremtvunget ved vold eller ved truende adferd, eller ved å utnytte bevisstløshet eller utnytte en som er ute av stand til å kunne motsette seg handlingen, for eksempel som følge av frykt, beruselse eller søvn.»

Hendelsen i Ex on the Beach, der gutten sa tydelig nei uten å bli tatt hensyn til, ville, dersom den førte til en politianmeldelse, etter all sannsynlighet falle under voldtektsdefinisjonen.

Og bare så dét er sagt: Å beklage en voldtekt i etterkant har aldri gjort en slik handling mer lovlig.

Alt dette ville McBride sannsynligvis vært enig i, om kjønnsrollene var byttet om. Men så lenge det dreier seg om en gutt, så er det altså greit. Hun skriver: «Mannen sier nei gjentatte ganger, men kysser og koser litt også.» Med andre ord; et nei er ikke et nei når det kommer fra en mann.

Signalet McBride og hennes TV-kanal sender til gutter – og til jenter! – er at gutter er fritt vilt. Menn kan ikke voldtas. I alle fall ikke av kvinner. Slik spiller kanalen på en seiglivet myte, som gjør det ekstremt vanskelig for de 1 % av gutter og menn i Norge som vi etter statistikken vet har opplevd voldtekt (med mørketall er det langt flere!), å fortelle om slike opplevelser – langt mindre å anmelde dem.

Det skjer da også svært sjelden. Ofte bærer mannlige ofre for overgrep på opplevelsen i 30 til 40 år før de så mye som tør å snakke med noen om den. Denne dystre virkeligheten har Reform – ressurssenter for menn dokumentert grundig i vår rapport Ser vi gutta? fra 2017.

En beklagelse overfor alle overgrepsutsatte gutter og menn er det minste vi kan forvente fra McBride og Discovery Networks Norway. I praksis legitimerer kanalen lovbrudd, i sin mildt sagt ubetenksomme jakt på seertall.

Mange ville mene at det også er lovbrudd.

Innlegget er også sendt Dagbladet, som ikke fant plass til å publisere det.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon