Vi ler av det som er overskridende og ukorrekt. Latteren vår er selve beviset for at mannsrollen til Mannegruppa Ottar er utdatert.
Lina Tordsson, rådgiver i Reform, mener at Mannegruppa Ottar burde få til og med Kvinnegruppa Ottar til å juble over den norske mannen.
For å gi litt kontekst: «Mannegruppa Ottar» er et TV-program som kvalitetskanalen Viasat 4 begynte å vise i januar. Programmet skal fylle tomrommet Manshow etterlot seg (eller ikke, ifølge Charlotte Myrbråten i Fett. Du kan for øvrig lese mer om Manshow og maskulinitet her). Mannegruppa Ottar er solgt inn som et show som «tar mannfolk på alvor og kvinnfolk på rumpa». Programlederne «er lei damer som gnåler om mensen, vasking, orgasmer og likestilling», og vil lage et show for «ekte menn» som angivelig «klør seg på balla, drar på jakt og fiser når han vil». Dersom du «låner fuktighetskremen til kjæresten» (du er selvsagt heterofil, ellers faller du allerede her utenfor Mannsgruppas definisjon av en ekte mann), er dette ikke et program for deg.
Folk har vært spente på hva Reform egentlig mener om Mannegruppa Ottar. Er programmet en hardt trengt frihavn for den ekte mannen i en feminisert hverdag, eller en reaksjonær heteronormativ kvinnefiendtlig nachspielidé?
Jeg mener at TV-programmet i bunn og grunn er et positivt tegn. «Mannegruppa Ottars» eksistens er i seg selv en bekreftelse på hvor svakt mannsrollen de hyller står i samfunnet. Det er det ukorrekte og overskridende vi ler av. Det er jo latterlig at menn liksom promper hele tiden! At menn ringer og ber damer på date mens de sitter på toalettskålen! At menn bare drikker øl hele tiden og blir kvalme ved tanken på at kvinner har kjønnshår! At en ekte mann er han som ser ned i kløften på en kvinne flest ganger! Det er til og med latterlig at de som vil det ikke skal kunne bruke fuktighetskrem når vinterkulden presser på. Ottarmannen er i bunn og grunn latterlig TV-underholdning. Geir Schau sin rollefigur er en parodi på en mann som ingen egentlig vil være, eller være sammen med.
Mannegruppa Ottar er også er relativt marginalt fenomen. På trass av medieoppmerksomheten det har fått, sendes det altså på en kanal med få seere, og vil sannsynligvis bli like lite populære som «Manshow». Dette er kanskje et tegn på at de færreste nordmenn ser på sin mannlighet i kontrast til den gamle mannsrollen. Det er nemlig lov for menn å drikke øl, snakke om pupper og dra på jakt– og komme hjem i tide til å legge barna.