Mange innvandrermenn opplever å bli holdt opp som et fiendebilde for norsk likestillingspolitikk – uansett hva de måtte mene om kvinner og likestilling, og hvordan de lever livene sine.
Lina Tordsson, rådgiver på Reform, blogger om Oslos befolkning i 2040.
I 2040 vil Oslo kanskje bestå av 50% innvandrere. VG og Dagbladet er på saken, Siv Jensen er sjokkert, politikere uttaler seg om ghettodannelser. Nettavisenes kommentarfelt, som vanligvis blir innvandrerfiendtlige ca fem innlegg inn i en hvilken som helst artikkel, koker av sinne mot alle som ikke er født på Jølster og heter Ole Brunost Nordmann.
Grunnen til at jeg skriver om dette i en blogg om menn og likestilling er at de negative reaksjonene på nyheter om innvandring er knyttet til stereotype bilder av kjønnsroller blant innvandrere. Det er nemlig ikke kun misbruk av trygdeordninger og overrepresentasjon i kriminalstatistikk som trekkes frem som ankepunkter mot innvandrere, men også undertrykking av kvinner.
Det er mange som føler seg som etniske nordmenn som mener at alle innvandrermenn er mye mindre likestilte enn det de selv er. Menn med innvandrerbakgrunn forteller at de jevnlig blir stilt spørsmål av typen «Får kona di lov til å jobbe ute?» «Tvinger du søsteren din til å gå med hijab?» «Synes du at norske jenter fortjener å bli voldtatt?». Spørsmålene føles like urettferdige som de føles rasistiske og kjønnsdiskriminerende.
Mange innvandrermenn opplever å bli holdt opp som et fiendebilde for norsk likestillingspolitikk – uansett hva de måtte mene om kvinner og likestilling, og hvordan de lever livene sine. Noen opplever at dette er et resultat av negative massemedier. Andre lurer på om det er en bevisst strategi for å frikjøpe den norske mannen fra å tenke på sin egen rolle i likestilling. «Vi gjør norske kvinner og menn en bjørnetjeneste», sa en innleder på en konferanse om innvandrermannen. «I stedet for å utfordre seg selv kan de slappe av og si ‘men innvandrerne er i hvert fall mindre likestilte enn oss’.. Dette er grunnen til at vi ikke inkluderes i likestillingsdebatten – dersom vi utfordrer dette synet, må nordmenn gå mye mer inn i seg selv».
Jeg prøver ikke å nekte for at likestillingsidealer varierer mellom kulturer, eller for at noen menn med innvandrerbakgrunn har et syn på likestilling som jeg personlig reagerer på. Men det er en stygg generalisering å si at dette gjelder innvandrerbefolkningen som helhet, og det er et stort tap for norsk likestillingsdebatt at menn med innvandrerbakgrunn stigmatiseres bort. Mest av alt er det en forferdelig dårlig unnskyldning for å opprettholde et fiendebilde av innvandrermenn.
Dette hilser Lina Tordsson, som bor i Oslo og er født i utlandet av to utenlandske foreldre fra den nest største innvandrergruppen i Norge – svenskene.