Attracting men to nursing education to counteract a gender-segregated labour market
Andelen menn innenfor helse- og omsorgsyrker i Norden er svært lav, til tross for at disse landene vanligvis scorer høyt på ulike likestillingsindekser. Kjønnssegregeringen i helsesektoren er et vedvarende problem som påvirker både sammensetningen og dynamikken i arbeidslivet, og de som mottar helsetjenester.
I prosjektet Share the Care har vi jobbet for å implementere tiltak for å redusere kjønnsskjevheten i helsesektoren, med et mål om å øke antallet menn som begynner på og fullfører utdanning innen sykepleie og helsefagarbeiderutdanning i tre utvalgte regioner i Finland, på Island og i Norge.
Tiltakene ble implementert på sykepleieutdanningene på Island, Høgskolen i Østfold i Norge og LAB University of Applied Sciences i Finland. Videre rettet vi oss også mot videregående skoler i nærheten av disse universitetene som tilbyr helsefagarbeiderutdanning.
Tiltakene bygger i stor grad på anbefalinger fra et tidligere prosjekt Reform deltok i, «Men in Nursing Education: Mapping Educational Practices, and Student Experiences in Iceland, Denmark, and Norway».
I prosjektet undersøkte vi blant annet årsaker til frafall og forsinkelser. Vi gjennomgikk også informasjons- og rekrutteringsmateriale for å adressere skjevheter knyttet til kjønn og etnisitet. I tillegg satte vi i gang flere tiltak for å øke trivselen og motvirke ensomhet blant studenter på studiene.
Referansegrupper bestående av studieveiledere og karriererådgivere ble dannet for å dele kunnskap og oppmuntre flere menn til å velge omsorgsyrker. Disse tiltakene ga verdifulle innspill til utdanningsinstitusjoner og myndigheter om hvordan man kan rekruttere og beholde menn i sykepleierutdanning.
Prosjekterfaringene har munnet ut i en rapport og håndbok, som kan leses her:
Førstehjelpspakke: Hvordan fremme mangfold i sykepleierutdanninger? (Sammendrag)
Rapport: Share the Care: Strategies to Increase Diversity in Nursing Education
Prosjektet ble avsluttet med et fagseminar som du kan se her
Nordregio koordinerte forskningsaktiviteter, kommunikasjon og formidling i samarbeid med partnerne og oppdragsgiveren, NIKK (Nordisk information för kunskap om kön).
Ved spørsmål om prosjektet, kontakt vår norske prosjektleder: Ole Nordfjell på e-post: ole@reform.no.