fbpx
Print Friendly version of featured image

PÅGÅENDE: Coaching Boys, Norway

Med støtte fra Stiftelsen Dam (prosjektnummer SDAM_HEL540027) skal Reform pilotere programmet “Coaching boys into men”. Programmet retter seg mot gutter som er engasjert i idrett og deres trenere, og har vist seg svært effektivt for å fremme gutters relasjonelle ferdigheter og psykiske helse, og i arbeidet med å forebygge vold. Vi skal samarbeide med tre ishockeyklubber hvor trenerne skal få opplæring i hvordan de kan bedre snakke med gutter om relevante og viktige temaer.

Coaching boys programmet 

Coaching boys er et voldsforebyggende program rettet mot trenere til gutter i idretten. Programmet motiverer og støtter treneren i å diskutere temaer som sunne relasjoner, psykisk helse og forskjeller mellom å være sterk og det å bruke vold. Coaching boys starter typisk med at treneren setter i gang en 15 minutters diskusjon med guttene på laget om et av temaene i programmet. Temaene inkludere blant disse: Personlig respekt, mental helse, digital folkeskikk, samtykke, seksuell helse, å snakke om følelser, konflikthåndtering, å stå for dine verdier og å si fra om kjærestevold.
Den amerikanske versjonen av programmet har vært gjenstand for mye forskning, blant annet en stor 3-årig studie utført av amerikanske Center for Disease Control. Funn fra både denne og andre studier viser at gutter som har gjennomgått programmet er mer tilbøyelige til å gripe inn ved seksuell trakassering, mindre tilbøyelige til selv å utøve vold, og får bedre kunnskap og forståelse om mental helse og håndtering av vanskelige følelser.

Situasjon i Norge

Ungdomstiden er en krevende livsfase. Kroppspress, sosiale medier, psykisk helse, seksualitet og kjærlighet er områder som er utfordrende for mange (Bakken, 2022). Forekomstene av seksuelle krenkelser, voldtekt og vold blant ungdom er på et høyt nivå, med store negative helseeffekter. Vi vet også at det i de fleste tilfellene er gutter som er utøverne (NOVA, 2023). I tillegg til tross for at gutter og menn også sliter med psykisk helse og er overrepresentert i selvmordsstatistikken, benyttet færre gutter enn jenter seg av hjelpeapparatet.
Siden en stor andel av guttene driver med organisert idrett, er idrettsklubber egnete arenaer for å arbeide helseforebyggende med guttene. I tillegg er trenere i sportslag ofte viktige rollemodeller for spillere. Derfor vil det å snakke om disse temaene med treneren kunne ha en positiv effekt. I år skal vi samarbeide med ungdomsklubbene Halden Comets, Frisk Asker, og Storhamar.
Vi gleder oss til å sette i gang dette viktige og nødvendige prosjektet!
For mer informasjon:
Prosjektleder: Kelly Fisher 
Litteraturliste:
Bakken, Anders. (2022). Ungdata 2022 Nasjonale resultater. OsloMet.
NOVA (2023). UngVold-Studien. https://uni.oslomet.no/voldsprogrammet/ungvold/

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon