fbpx
Print Friendly version of featured image

Månedens Mann: Aslak Borgersrud

Menn er ikke bare hode – vi er også kropp, sier Aslak Borgersrud. Foto: Mixcloud.com

«Free the nipple! Men free for helvete hårete legger også!» skrev Aslak Borgersrud, og slo med dette et kraftig slag for at menn i shorts er ok – og at menn også er kropp. For dette utnevnes Borgersrud til Månedens mann for juni.

Aslak Borgersrud er for mange mest kjent som rapper i hiphop-gruppa Gatas Parlament. De senere årene har han vært tilknyttet Dagsavisen, der han gis spalteplass med bloggen «En slask på tinget».

Usynliggjøring av mannekroppen

I begynnelsen av juni tok Borgersruds kollega, motejournalisten Sissel Hoffengh, et oppgjør med menn i shorts: “Nerder, metallhoder og fedre med sykkelhjelm, eller voksne herrer som foretrekker å stappe pikétrøya nedi og stramme til med et belte”, er blant karakteristikkene Hoffengh tyr til for å vise sin avsky.

I et heidundrende motsvar tar Borgersrud på en humoristisk, men saklig måte oppgjør med Hoffengh, og med samfunnets normer knyttet til mannekroppen.

Å si at shorts er et ikke-antrekk for menn er det samme som å si at menn ikke har kropper – de har bare hode, i følge Borgersrud.

Moralen er at det bare er kvinnekroppen som er vakker og som selger, mens mannekropper er ekle og i beste fall morsomme. De bør derfor helst være usynlige.

Retten til å være hode og kropp

Vi mener Borgersrud har helt rett: Satt på spissen karikeres gjerne menn som subjekter i samfunnet, mens kvinner er objekter. Ved å si at menn ikke bør få gå i shorts bekrefter Hoffengh nettopp denne stereotypien.

Dette blir, som Borgersrudd uttrykker det, «en nålespiss BH-spile rett i hjertet til kampen for likestilling».

For hvem rammer slike utsagn egentlig mest? Jo, kvinner, sier Bogersrud. For kampen om likestilling handler om at både kvinner og menn kan være kropp og hjerne.

Han skriver det best selv:

“Kvinners kamp for å være stolt av kroppen sin, enten den er lang eller bred, hvit eller svart, pære-, melon-, agurk- eller papayaformet har vært avgjørende for kvinnefrigjøringa. Da skal vi da for huleste ikke nekte menn det samme? Free the nipple! Men free for helvete hårete legger også!”

Økende kroppspress for gutter

Reform er bekymret for at kroppspresset blant unge menn og gutter stadig ser ut til å øke. Dette snakkes det i alt for liten grad om. Vi synes derfor det er flott at det tas til motmæle mot nedvurdering og latterliggjøring av menns kropper.

Vi tildeler Aslak Borgersrud tittelen som Månedens mann for juni.

Samtidig oppfordrer vi alle menn til å ta ham på dypeste alvor:

Det er sommer – GÅ I SHORTS!

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er en som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon