I byrådets forslag til Oslo-budsjett for 2014, avslås all støtte til Mannstelefonen. Gjennomføres kuttet rammes hundrevis av Oslo-menn, slår koordinator Tine Prøitz fast.
Mannstelefonen er åpen hver eneste hverdag fra 17.00 til 20.00. Den drives ved hjelp av rundt 30 frivillige, og er landets eneste hjelpetelefon som tar imot henvendelser om menns særskilte problemer.
– Vi opplever at menn som ringer oss, ikke får hjelpen de leter etter hos telefoner som Kirkens SOS eller Mental Helses hjelpetelefon. Vi vet vi har hjulpet mange som ellers kunne ha gått til grunne, sier koordinator Tine Prøitz.
Hun peker på at menn generelt er dårligere til å bruke helsevesenet enn kvinner, og at mange mangler fortrolige å snakke med.
– På Mannstelefonen har vi kompetanse til å møte menn som befinner seg i vanskelige livssituasjoner. Vi har et eget fokus på “krise i et mannsperspektiv”, sier Prøitz.
Støtten fra Oslo kommune har variert, men har i praksis i en årrekke gjort tilbudet mulig. Det kommer da også i høy grad menn i Oslo til gode. Av ca 1000 årlige henvendelser er rundt en tredjedel innringere fra hovedstaden. Tine Prøitz er forundret over at byrådet ikke tar dette inn over seg.
– Hvis bystyret ikke endrer byrådets innstilling så setter det tilbudet i akutt fare.
Reform har bedt byrådet om en begrunnelse for det foreslåtte kuttet til Mannstelefonen, men har så langt ikke mottatt noe svar.
Søknaden om driftsstøtte til Mannstelefonen er på 255.000 kroner for 2014. Helse- og sosialkomiteen avgir sin budsjettinnstilling 19. november. Komiteen er allerede gjort kjent med Reforms bekymring.
Les mer om Mannstelefonen her.