fbpx
Print Friendly version of featured image

Statsbudsjettet 2025: Ingen oppfølging av Mannsutvalgets utredning

– Dette er rett og slett kjempeskuffende lesning, sier Are Saastad, leder i Reform og medlem i Mannsutvalget. Han spør om den manglende oppfølgingen skyldes feighet fra regjeringen.

I april i år la Mannsutvalget fram sin omfattende utredning Likestillingens neste steg. Utredningen er i stor grad blitt positivt mottatt, selv om det også er hørbare kritiske røster.

– I dagens forslag til statsbudsjett finner Reform ingen  satsinger for å følge opp utvalgets utredning, slår Saastad fast.

– Burde satt av midler

Under overskriften “Mannsutvalget” i Kultur- og likestillingsdepartementets budsjettdokument heter det kort og godt  følgende: “Regjeringen vil gjennomgå (Manns-)utvalgets forslag til tiltak og innspillene i høringsrunden og ta dette med i den videre utviklingen av likestillingspolitikken.”

– Det er ikke tvil om at det er viktig å lese høringssvarene. Men om regjeringen hadde villet gjøre noe for å ta tak i de enorme utfordringene som finnes for gutter og menn i Norge i dag, så kunne de selvsagt satt av midler til konkret oppfølging allerede nå, sier Are Saastad.

Rett i skuffen?

Mannsutvalget foreslo hele 35 tiltak, på områdene familieliv, utdanning, arbeidsliv, fritid, helse, vold, og gutter, menn og utenforskap. Saastad peker på at selv om noen av tiltakene vil koste en del, er det også forslag som er lett å gjennomføre dersom det er politiske vilje til det.

– Når dette ikke skjer det siste året før et stortingsvalg, er det vanskelig å ikke si at dette viktige arbeidet nå kastes rett i skuffen.

– Det krever mot å nyansere likestillingspolitikken slik at den ikke bare omtaler kvinner som tapere, og menn som vinnere. For slik er jo ikke virkeligheten, selv om det fortsatt finnes sterke pressgrupper som fremmer et slikt syn.

– Når det kommer til hælinga, har jeg vanskelig for å se at regjeringen i dag viser et slikt mot, sier Saastad.

Store forventninger

Reforms leder minner om at det ble skapt store forventninger, da regjeringen Støre bestemte seg for å nedsette et mannsutvalg i 2021. Reform omtalte den gang dette som gledelig.

– Daværende likestillingsminister Anette Trettebergstuen var tydelig på at utredningen skulle følges opp, også med en egen melding til Stortinget. Dette ser dessverre ikke ut til å bli fulgt opp av hennes etterfølger, sier Saastad.

Han sier dette betyr tap av en viktig mulighet til å utvikle likestillingen videre i Norge, og også at aktivister som mener at likestillingen ikke er for menn nå får billige poenger.

Helse og kjønn – men ikke menn

Reform stiller seg også undrende til at regjeringen ser ut til å holde på et énkjønnsperspektiv når det gjelder likestilling og helse. I forrige uke la helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre fram Regjeringens kvinnehelsestrategi – betydningen av kjønn for helse.

– Dette var jo en utmerket anledning å vise at regjeringen har lest Mannsutvalgets utredning, som blant annet er svært grundig på helse. Her framommer det tydelig at menn har store helseutfordringer som ofte går under radaren.

Stikkord er blant annet menns kortere levealder, overdødelighet i de store ikke-smittsomme sykdomskategoriene (kreft, hjerte-kar, demens, kols) og det store flertallet menn i selvmord.

Menn bare som hinder

– I den nye strategien beskrives menn likevel bare som hindringer for kvinners helse, sier Are Saastad.

– Det kunne for eksempel enkelt vært satt av midler til et mannshelseutvalg, slik Mannsutvalget foreslo. Dette har vi så langt ikke hatt i Norge, mens vi har hatt hele tre kvinnehelseutredninger, minner Saastad om.

Reform har sendt et eget innspill til Jan Christian Vestre, der ressurssenteret påtaler mangelen på inkludering av menn i helseministerens bruk av begrepet “kjønn”..

I juni etablerte Reform også et eget nettverk for mannshelse, som en oppfølging av Mannnsutvalgets utredning. Nettverket har gått særlig inn for at det nedsettes et mannshelseutvalg i denne stortingsperioden.

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon