Ekstremismeutvalget har levert en god og grundig utredning. Reform stiller seg bak utvalgets forslag om etablering av et senter for radikalisering og ekstremisme. Et slikt senter kan fungere som et viktig knutepunkt for de mange aktørene involvert i forebygging og bekjempelse av voldelig ekstremisme. Vi er også enige med kommisjonen om at det bør opprettes en nasjonal veiledningstjeneste for bekymringer om radikalisering.
Samtidig som utvalget i sin utredning vektlegger betydningen av kjønn og maskulinitet i radikaliseringsprosessen, er et slikt perspektiv nesten fraværende i kommisjonens anbefalinger. Dette overrasker oss. Vi savner også er perspektiv på sammensatt diskriminering (interseksjonalitet). Det er etter vårt syn helt nødvendig at tiltakene fra kommisjonen i større grad tar utgangspunkt i kjønnede vurderinger, og at interseksjonelle perspektiver inkluderes aktivt. Gjøres ikke dette, vil man ikke kunne lykkes med det forebyggende arbeidet.
På dette området er det relevant å trekke fram Mannsutvalgets utredning (NOU 2024: 8), og spesielt dette utvalgets anbefalinger på feltet gutter, menn og utenforskap.