fbpx
Print Friendly version of featured image

Overgrepsutsatt? Ikke jeg, nei!

Hvordan nå fram til seksuelt misbrukte gutter og menn?

Ved å utarbeide en kunnskapsstatus om gutter og menn utsatt for seksuelle overgrep, etterfulgt av politiske og faglige anbefalinger om et mer koordinert hjelpetilbud, ønsker Reform i samarbeid med Fellesskap mot seksuelle overgrep (FMSO) å gjøre det lettere for de utsatte å søke – og få – hjelp.

Bakgrunn for prosjektet

Seksuelle overgrep er omfattet av mye tabu og stor grad av skam for de som er utsatt. Den generelle kunnskapen om slike overgrep øker. Fortsatt er det likevel en stor utfordring å gi gutter og menn tilstrekkelig mulighet til å innse behov for hjelp til bearbeiding etter overgrep. Det er også store mangler i det offentlige hjelpetilbudet.

De fleste som utsettes for seksuelle overgrep er jenter og kvinner. Samtidig er seksuelle overgrep mot gutter og menn langt vanligere enn tidligere antatt. 1,1 % av menn utsettes for voldtekt. 8,8 % av menn rapporterer minst en av de andre typene seksuelle overgrep. Det vil si at det finnes mer enn 15.000 menn med voldtektserfaring og mer enn 15.000 menn med annen overgrepserfaring i Norge. Det reelle tallet på utsatte gutter og menn er sannsynligvis mye høyere.

Reform oppfatter det som sentralt å bidra til en mer kjønnssensitiv tilnærming til arbeidet med utsatte for seksuelle overgrep, slik at gutter og menn omfattes på en bedre måte. Sammen med FMSO ønsker vi i dette prosjektet å utarbeide retningslinjer for å få det offentlige tjenesteapparatet til å nå ut og fram til gutter og menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep, og å skape en klarere bevissthet om hvilke spesifikke utfordringer gutter og menn som overgrepsutsatte står i.

Les vår kunnskapsstatus her.

Prosjektet er støttet med midler fra Ekstrastiftelsen.

Les også disse artiklene

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon