fbpx
Print Friendly version of featured image

En likestilt helsestasjon

Norske myndigheter har i de senere år i økende grad rettet oppmerksomhet mot menn som aktive deltakere i likestillingsprosjektet. Fedrekvoten i foreldrepengeordningen er en klar politisk oppfordring til fedre om å ta aktivt del i omsorgen for egne barn. Hvilke konsekvenser dette har hatt for norske menn i form av endringer i holdninger eller praksis, har vært gjenstand for omfattende forskning de senere årene. Oppmerksomheten om og kunnskapen rundt potensielle utfordringer for menn i relasjon til den nye farsrollen, er pr i dag begrenset i helsevesenet.

Men mange fedre opplever en uoverensstemmelse mellom den likestillingen samfunnet forventer av dem og hvordan de møtes i helsetjenesten. De opplever å bli sett på som støtteperson for mor, eller som underordnet mor i omsorgsrollen, mens de selv ønsker en mer aktiv og selvstendig rolle i oppfølgingen. En av helsestasjonens viktigste oppgaver er å veilede og støtte foreldrene til å skape et godt og trygt oppvekstmiljø for barnet. Nå som fedre / ikke-fødende foreldre er aktive og delaktige i barnets oppvekst trenger de den samme veiledningen og oppfølgingen som mødrene får. Det stiller nye krav til helsestasjonen.

Pilotering av helsesamtaler til fedre og ikke- fødende foreldre

For å bidra til et helsestasjonstilbud som bedre inkluderer fedre og ikke-fødende foreldre gjennomførte Reform i samarbeid med RBUP Øst og Sør, Nord-Fron kommune i 2022 om et pilotprosjekt. I pilotprosjektet ble det gjennomført individuelle samtaler på helsestasjonen med alle «nybakte fedre». Prosjektet ble støttet av stiftelsen Dam.

Helsestasjonen prøvde ut helsesamtalene i 6 måner.  I prosjektet ble også helsestasjonen i Nord-Frons tilbud til fedre kartlagt, og de ansatte har oppdatert seg faglig om fedre. Helsestasjonen arbeidet aktivt for å tilpasse tilbudet slik at fedre og andre ikke-fødende foreldre skulle føle seg velkommen. Blant annet ble det laget en brosjyre rettet mot nye fedre og ikke-fødende foreldre i kommunen.

I etterkant av prøveperioden kartla vi hvordan fedre og ikke-fødende foreldre opplevde at de ble møtt på helsestasjonen, hvordan de opplevde å få en egen helsesamtale og undersøkte hva som kunne gjøres for å integrere dem bedre i tjenesten. Helsestasjonens erfaringer med å gjennomføre disse samtalene sto også sentralt i prosjektet.

Lanseringsarrangement

Prosjektet ble avsluttet med et lanseringsarrangement i juni 2023. Sendingen rettet seg spesielt mot ansatte på helsestasjoner og til utdanning om helsesykepleie. Her ble Reforms intervjuer med fedrene om deres erfaringer med helsesamtalene presentert. Erfaringer med prosjektet ble også belyst med innledninger fra ansatte fra helsestasjonen på Nord-Fron og fra prosjektets veileder Ellen Solstad Olavesen (RBUP). Ordfører i Nord-Fron kommune Anne-Marie Olstad og kommunikasjonssjef i Stiftelsen Dam, Hege Bjørnsdatter Braaten ga kommentarer.

> Les informasjonsbrosjyren Hvordan kan helsestasjonen inkludere fedre?

> Les prosjektrapporten med anbefalinger “Mange følelser kom ut av munnen min”

> Se lanseringsarrangementet En likestilt helsestasjon

En likestilt helsestasjon i 2024-2025

Basert på de gode erfaringene med egne helsesamtaler med fedre/ikke-fødende er det planlagt et nytt prosjekt der erfaringene spres til fire nye kommuner.

De fire helsestasjonene vil veiledes i bruk av bla. helsesamtalen med fedre/ikke-fødende foreldre. En egen manual for dette formålet er utviklet. Vider vil helsestasjonene veiledes i kommunikasjon og tiltak for bedre integrering av fedre og ikke-fødende i helsestasjonsprogrammet.

I hver av de fire kommunene gjennomføres det en kartlegging og en vurdering av hvordan helsestasjonen kan tilby tjenester som er mer inkluderende for fedre og ikke-fødende.

De fire kommunen som deltar i prosjektet i 2024-2025 er  Gjøvik, Kvinesdal, Frogn og Vestby.

Reform leder arbeidet i prosjektet, Ellen Solstad Olavesen fra RBUP er prosjektets veileder, og Charlotte Høibråten fra Rosa Kompetanse og Fri – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og Nord-Fron helsestasjon bidrar med sine erfaringer i prosjektet.

For mer informasjon:

Prosjektleder: Berit Eggebø Næss

E-post: berit@reform.no 

Les også disse artiklene

Mannsdagen 2019: Menn og ensomhet

Foredrag

PÅGÅENDE: Coaching Boys, Norway

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon