fbpx

Ukens blogg: Filmen Shame og sexkjøperens skam

Ved KAST Norge snakker vi med menn som seksualiserer sterke følelser de ikke klarer å håndtere på andre måter. Brandons liv har mange likhetstrekk med enkelte av våre klienters liv. «Skam» gir et innblikk i hverdagen til menn og kvinner som sliter med en uhensiktsmessig forvaltning av seksualitet.

Lennart Lock, prosjektleder KAST Norge, blogger om filmen “Shame” og om sexkjøperens skam.

«To billetter til skam, takk»

-«Hva behager?»
-« To billetter til skam.»

Billettøren på Saga kino stusser et par sekunder, før det går opp for han hvilke film jeg ønsker å se.

–«Å, Shame», sier han lett korrigerende. «260 kroner takk».

Filmen «Shame» hadde premiere i helgen. Kort summert handler den om Brandon, en tilsynelatende vellykket mann i New York. Han er vakker, velkledd, har draget på damene. Han representerer den amerikanske drømmen, for så vidt også den norske. Hvem vil ikke ha alt? Vel,an kan ikke alltid skue hunden på hårene, se skogen for bare trær eller noe i den duren. Mer om det senere.

Skam kommer i mange former, og følelsen er mildt sagt beklemmende. Vi ønsker at den skal opphøre, jo raskere jo bedre. Ved å oversette filmtittelen «Shame» til norsk, ville den kanskje vekke assosiasjoner som potensielt ville føre til lavere besøkstall. Hvem vet. Det jeg vet er at det kostet meg litt mer å bestille billetter til «Skam» enn om jeg spurte etter billetter til «Shame». Jeg skammet meg faktisk litt, i det minste kjente på en ubehagelig følelse bak brystbenet.

Tilbake til Brandon. Han har stor appetitt på kvinner. Han plukker med letthet opp vakre kvinner, gjerne hver kveld, tidvis flere på en og samme kveld. Heftig gruppesex, sex i bakgater og smug, i panoramavinduet til et av New Yorks nyeste arkitektoniske signalbygg av et hotell. Wow. Så langt, så bra. Filmindustrien har tradisjon for å fremstille sterk seksualdrift som attråverdig, det er alfahannen som viser sin overlegenhet, men «Skam» tegner et annet bilde. Brandon, som alle oss andre, møter utfordringer i livet. Noen ganger funker løsningsstrategiene våre, andre ganger ikke. Brandon tar seg en runk eller ser drøy porno når ting blir vanskelig, både hjemme og på jobb. Et ligg funker enda bedre, men når dette ikke er tilgjengelig tar en joggetur brodden av livsleden han døyver gjennom seksuell aktivitet.

Ved KAST Norge snakker vi med menn som seksualiserer sterke følelser de ikke klarer å håndtere på andre måter. Brandons liv har mange likhetstrekk med enkelte av våre klienters liv.«Skam» gir et innblikk i hverdagen til menn og kvinner som sliter med en uhensiktsmessig forvaltning av seksualitet. Når sex blir løsningen på hverdagslige utfordringer, mister man essensen i seksualiteten. Lyst, nytelse og rekreasjon går tapt for frustrasjon, rutine og tvangsmessig atferd. Seksualiteten kveles under skam.

Ord er vanskelig, og kommer ofte i veien når vi skal forholde oss til livets mangfoldighet. Dette er en film som hjelper oss forbi ordene, og viser oss et bilde av en hverdag vi helst ikke snakker om. Vi har ikke ordene. Skammen næres av taushet, den tæres av åpenhet. Ta turen til en kino nær deg, og bestill x antall billetter til «Skam». Du vil garantert få et nytt perspektiv, og kan hende et språk for noe som de fleste helst vil ikke vite at eksistere.

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon