Print Friendly version of featured image

Ny rapport: Tate og gutta

I dag lanserer Reform rapporten Tate og gutta, som undersøker hvordan unge gutter forstår likestilling, maskulinitet og digitale nettfenomener som Andrew Tate.

– Det er lett å anta at mange gutter ukritisk lar seg påvirke av Tate og sluker innholdet hans rått. Men virkeligheten er mye mer sammensatt, sier prosjektleder Kelly Fisher.

Gjennom kvalitative intervjuer med gutter i alderen 16–19 år har Reform samlet innsikt i hvordan sosiale medier og mannsrolleidealer former unge gutters syn på seg selv og samfunnet. Flere av guttene beskrev at de opplever motstridende krav til hva det vil si å være mann i dag – og at det kan være vanskelig å snakke om følelser uten å bli oppfattet som svak.

– Andrew Tate tilbyr enkle og tydelige oppskrifter på hvordan en mann skal være, og hva som gir status og suksess. Mange har en nyansert forståelse av hans budskap. Men fortsatt fyller han et tomrom for mange. Guttene savner rollemodeller og svar på hvordan de skal navigere i dagens samfunn, forklarer Fisher.

Trenger alternativer

Rapporten er utarbeidet med støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og er særlig rettet mot fagpersoner som jobber med ungdom – som lærere, helsesykepleiere, politi og ansatte i forebyggende tjenester.

Fisher understreker at fokuset ikke bare kan ligge på kritikken av det polariserende innholdet, men at vi også må rette oppmerksomheten mot etterspørselen blant guttene selv – hvorfor slike budskap treffer, og hvilke behov de fyller.

– Gutta trenger ikke bare motargumenter, de trenger alternativer. De trenger trygge fellesskap hvor de kan snakke om identitet, press, relasjoner og følelser – uten å måtte prestere sosialt eller leve opp til stereotype forventninger om hva en mann skal være. Det er viktig med fysiske rom der de møter mannlige rollemodeller, og hvor det er mulig å bygge tillit og fellesskap over tid, sier han.

Kritisk, men nysgjerrig tilnærming

Funnene i rapporten peker på et behov for å møte gutter med nysgjerrighet framfor mistenksomhet. Fisher håper rapporten kan bidra til at voksne som jobber med unge gutter, får et bedre utgangspunkt for samtaler om kjønnsroller, psykisk helse og digitale medier.

– Det er lett å reagere med moralsk panikk. Men når vi faktisk lytter til guttene selv, får vi et mer nyansert bilde. Mange er kritiske, reflekterte og opptatt av rettferdighet – men de føler seg ikke alltid truffet av likestillingsdebatten slik den føres i dag.

Med denne rapporten ønsker Reform å bidra til et mer nyansert og kunnskapsbasert grunnlag for det forebyggende arbeidet rettet mot unge gutter.

Les rapporten her!

Reform avatar Reform – ressurssenter for menn

Reform – ressurssenter for menn er en politisk uavhengig stiftelse som arbeider for at menn skal inkluderes i likestillingsarbeidet, og at likestillingsarbeid skal inkludere menn. Reform driver hjelpetilbud for menn, dokumenterer og formidler kunnskap om menns og gutters livssituasjon, og er en synlig aktør i norsk likestillingspolitikk.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon