fbpx
Print Friendly version of featured image
Tilbake til Kampanjer

Ta vare på helsa di, mann!

Reforms utgave av den internasjonale Mannens Helseuke hadde i år slagordet «Ta vare på helsa di, mann!». I korte filmer på Facebook og YouTube får vi møte menn med ulike, alvorlige diagnoser. Alle har mestret dype kriser. Det er vel verdt å lytte til de verdifulle rådene som gis til andre menn som kommer i samme situasjon.

Mandag 12. juni lanserte vi filmen med Rooy (38), som har slitt med spiseforstyrrelser i store deler av livet sitt.

Se Rooy snakke om spiseforstyrrelser:

Facebook / YouTube
Facebook / YouTube – With english subtitles

Tirsdag 13. juni fikk vi møte Lasse (64), som snakket om kreften som kostet ham et bein.

Se Lasse snakke om kreft og amputasjon:

Facebook / YouTube
Facebook / YouTube – With english subtitles

Onsdag 14. juni fortalte Thomas (34) om den grove rasistiske volden som påførte ham sterke psykiske lidelser.

Se Thomas snakke om posttraumatisk stresslidelse:

Facebook / YouTube

Facebook / YouTube – With english subtitles

Torsdag 15. juni var det Stig (38) sin tur. Som 22-åring oppdaget han en kul på den ene testikkelen som nesten kostet ham livet.

Se Stig snakke om testikkelkreft:

Facebook / YouTube
Facebook / YouTube – With english subtitles

Fredag 16. juni samlet vi Rooy, Lasse, Thomas og Stig, og hørte deres gode råd til menn som opplever alvorlige og livstruende sykdommer og skader. Ikke gi deg – det er håp!

Se de fire mennene gi oss sine gode råd:

Facebook / YouTube
Facebook / YouTube – With english subtitles

Article in English about Reform’s Take Care of Yourself, Man Campaign

Hvorfor en egen helseuke for menn?

Allerede i 2007 benyttet Reform – ressurssenter for menn Mannens Helseuke i juni som anledning til å sette menns helse på dagsordenen. Fra 2013 har vi markert uka med årlige arrangementer.

Mannens Helseuke er viktig fordi menn ofte er undervurdert av menn selv. Helsevesenet ser ofte heller ikke menn som kjønn. Menn lever i gjennomsnitt rundt fire år kortere enn kvinner, og mange har liv preget av usunn livsstil, mye risikotakning og lite oppmerksomhet om kroppslige plager.

For Reform, som landets eneste ressurssenter for gutter og menn, er det en viktig oppgave å arbeide for å bedre og forlenge menns liv.

Vi ønsker å få fram personlige erfaringer og synliggjøre menns helse. Samtidig er det et mål å støtte menn i at det ikke er noen skam å oppsøke hjelp, eller å ta vare på helsa si.

Det er bokstavelig talt livsnødvendig.

Hvordan startet det?

Mannens Helseuke blir hvert år arrangert mange steder i verden for å rette fokus mot menns helse.

I tillegg til å informere om hva som kan gjøres for å forbedre gutter og mens helse, blir det i en rekke land tilbudt gratis helsehjelp til gutter og menn som ellers ikke ville fått det.

Det hele ble startet av Kongressen i USA i 1994, for å øke bevisstheten rundt forebyggende helsetiltak og for lettere å kunne oppdage sykdom blant menn. For å forebygge er det nødvendig at offentligheten er bevisst problemstillingen. Helseuka bidro til at flere fikk informasjon, og ble oppsummert som vellykket.

Siden 1994 har flere amerikanske delstater markert uka. Helseuka har også spredt seg til stadig flere land. En typisk Mannens Helseuke inneholder opplæring i ulike sykdommer og psykiske problemer, gratis helsetilbud og ulike foredrag.

Den første konferansen om menns helse ble arrangert i Wien i 2001. Arrangør var Men’s Health Network (MHN).  Et av MNHs mål var å etablere et globalt nettverk for helseaktivister som ville være med å spre ordet om en helseuke for menn. Dette ble godt mottatt, og på konferansen året etter møttes flere av lederne i de største organisasjonene for menns helse.

Her ble det enighet om at en internasjonale Mannens Helseuke skulle arrangeres hvert år til samme tid – det vil si den andre uka av juni.

Ta vare på helsa di, mann!

Les også disse artiklene

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon