fbpx

Månedens mann: Trond Giske

Trond Giske

Foto: Arbeiderpartiet

Trond Giske skal bli far i april, og annonserte nylig at han planlegger en lang pappaperm. Mange småbarnsfedre trekkes mellom jobben og familien. Vi syns det er flott at en travel politiker går foran med et godt eksempel, og utnevner derfor Trond Giske til Månedens mann for januar.

I intervjuer med VG og med Se og Hør før nyttår sa Trond Giske at han vil prioritere en lang pappaperm. Å ta ut pappaperm er blitt svært vanlig blant norske fedre. Dessverre viser statistikken at fedrene tar ut mindre perm etter at fedrekvoten ble kuttet fra 14 til 10 uker i 2014.

Det er derfor viktig at kjente, norske menn staker vei. Giske viser at det er mulig å kombinere lang pappaperm med et krevende yrkesliv.

Giske er tidligere familiepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet og har i flere år vært en tydelig pådriver for mer pappaperm og lengre fedrekvote. Det er bra at Giske nå etterlever sin egen politikk i praksis – og at en ledende opposisjonspolitiker tør å velge lang permisjon midt i forberedelsene til stortingsvalget 2017.

Til VG sa Giske at han ser det som naturlig at fedre bidrar aktivt til barneomsorg og stell: «Ja, å skifte bleier blir en del av hverdagen min de neste årene. Jeg ser lyst på det også. Det er en selvfølge at vi pappaer tar vår del av småbarnsstellet.»

Reform kunne ikke vært mer enig! Det er sunt både for pappaene selv og for barna at fedre engasjerer seg i omsorg og stell fra barna er født.

Som en støtte til fedre som ønsker å ta ut permisjon, lanserer vi denne uka nettstedet aktivtfarskap.no – med informasjon om fars permisjonsrettigheter og støttende argumenter for dette valget, både i familien og på jobben.

Vi gratulerer Giske og familien med barnet som kommer. Samtidig inviterer vi ham og alle andre vordende og nybakte fedre til å ta i bruk og dele aktivtfarskap.no.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er en som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon