fbpx

Månedens mann: Ørjan Burøe

Ørjan Burøe“Vi menn klarer akkurat det samme som dere. Vi menn trenger faktisk ingen kvinne for å ta vare på et barn.” Det skrev komiker Ørjan Burøe etter at han opplevde å bli tilsnakket som “alene” da han var på restaurant med sitt eget barn.

På sin blogg www.orjanburoe.com tar komiker Ørjan Burøe for seg stort og smått om det å være mann og menneske. Bloggen anbefales!

Blant temaene Burøe tar opp er kafékjeden Joe & The Juice’s ansettelsespolitikk – som Burøe mener er utelukkende å ansette pene unge menn som har som tilleggsoppgaver å være “eyecandy” for gjestene. Et annet tema er oralsex. Burøe slår fast at menn må gi partneren tilbakemelding om hva de liker og ikke liker, og at partneren må tåle å høre det. Ofte kan man få inntrykk at det for menns del bare handler om å «få eller ikke få sex». Så enkelt er det ikke, påpeker Burøe på sin blogg.

Det er likevel særlig kronikken Skjerp dere, kvinner! vi har falt for denne måneden. Den tankevekkende teksten, som først ble publisert på bloggsiden og deretter sto på trykk i VG, druknet nesten i støyen rundt personangrepet fra komikerkollega Atle Antonsen. Det er synd, for kronikken tar på en utmerket måte opp fordommen om at bare kvinner kan ta seg av barn.

Denne holdningen finnes blant ganske mange kvinner, og dessverre også blant en del menn. Menn som fedre møter denne fordommen både av fremmede, slik Burøe skriver om, men de kan også møte den på hjemmebane i form av det pedagogen Jesper Juul kaller morssjåvinisme – mors faste overbevisning om at hun som mor alltid vet hva som er best for barnet.

Omsorg er en like naturlig egenskap for menn som den er for kvinner – en erkjennelse det fortsatt er grunn til å stå opp og slåss for. Vi er såre enig med Burøe i at menn med den største selvfølgelighet skal ta rommet som likeverdige omsorgspersoner.

Utmerkelsen Månedens Mann for juli går til Ørjan Burøe.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er en som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon