fbpx

Månedens mann: Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård fortjener honnør for å  snakke åpent om menn, og mest om seg selv. Foto: André Løyning, Oktober Forlag

Karl Ove Knausgård fortjener honnør for å snakke ubarmhjertig åpent om menns seksualitet, med utgangspunkt i seg selv. Foto: André Løyning, Oktober Forlag

Å være ærlig om menns seksualitet er ikke bare enkelt. Få har våget å være mer åpenhjertig enn Karl Ove Knausgård, som Reform kårer til Månedens mann i desember.

Det har skapt bølger at forfatter Karl Ove Knausgård nylig uttalte at alle menn som møter en kvinne lurer på hvordan det er å ligge med henne. Reaksjonene er ikke unaturlige. Få vil gå god for en slik generalisering av menns følelsesliv. I mange tilfeller er påstanden åpenbart også gal, blant annet fordi mange menn har en annen legning enn som heterofil.

Det finnes en forestilling om at menn alltid skal være seksuelt “tent”. Menn sosialiseres til å være seksuelt pågående, og det er all grunn til å stille spørsmål ved hvordan menns samtale om kvinner alt for ofte avflates til å dreie seg om det seksuelle. Knausgård kan oppfattes til å resirkulere et tilsvarende kvinnesyn.

Vi har imidlertid sansen for Knausgårds evne til å sette ord på noe mange tenker. Det er legitimt for menn å være seksuelle vesener. Det er også et trist faktum at mange menn mister seksualdriften i dagens samfunn.

Knausgård provoserer fram en nødvendig debatt, som enkelte av kritikerne helt overser. Det er dessuten umulig å ikke sette det Knausgård sier i sammenheng med forfatterskapet – blant annet der han ved å dissekere seg selv på nesten 4.000 sider har gjort et dypdykk i mannen på godt og vondt. Min kamp-serien og mye annet Knausgård har skrevet, tar jo nettopp oppgjør med mange av de tradisjonelle mannsrollene knyttet til machokultur, livsstil, yrkesvalg – og mannlig seksualitet.

Menns seksualitet er langt mer tabubelagt enn kvinners, fordi det snakkes så lite om den. Å snakke om menn og seksualitet skaper også en helt annen og langt mindre positiv reaksjon enn når kvinner snakker om sin seksualitet. Det er årsaker til dette, blant annet knyttet til at det i hovedsak er menn som er voldtektsforbrytere. Men slik rammer også et mindretalls forbrytelser flertallets kjønnslige identitet.

Vi vet det har tatt lang tid for kvinner å få aksept for at de i det hele tatt har en seksualitet. Det er fortsatt en vei å gå. Mange steder i verden – og også i noen norske miljøer – har kvinner fortsatt ikke rett til et seksualliv. Kanskje er det en like lang vei å gå for menn for å kunne snakke om sin seksualitet uten å bli kalt for “griser”.

Reform velger å se Knausgårds utspill nylig som et forsvar for retten til et seksualliv for begge kjønn, og tror hans åpenhjertighet gjør det mulig å nærme seg mannen som seksualvesen. Samtidig slår vi et slag for debatten om hvordan menns ofte alt for endimensjonale samtaler om kvinner begrenser vårt eget handlingsrom, også seksuelt.

Utmerkelsen Månedens Mann for desember går til Karl Ove Knausgård.

Utmerkelsen Månedens Mann tildeles en bra mann som Reform vil feire. Månedens mann er én som gjennom mot, stolthet og engasjement har bidratt til å utvide menns og gutters handlingsrom. Han er en inspirasjonskilde for menn og kvinner, og en ressurs for likestillingsarbeidet i Norge.

Are Saastad Are Saastad

Are har ledet Reform siden 2012. Han er utdannet psykiatrisk hjelpepleier, med lang erfaring fra helsevesenet og med samfunnsspørsmål. Som sakprosaforfatter har han blant annet utgitt "Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling" (Dinamo, 2022). Are sitter i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget.

Meld deg på Reforms nyhetsbrev

Vi sender jevnlig ut nyhetsbrev med samfunnsrelevante kommentarer, nyheter, med mer.

Close Menu Icon